Juodasis obeliskas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Juodasis obeliskas, 2000 m. lietuviškas leidimas
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.


   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus – neenciklopedinis stilius
Jei galite, sutvarkykite.

Juodasis obeliskas (vok. der Schwarze Obelisk) – vienas žymiausių XX a. vokiečių rašytojo Ericho Marijos Remarko kūrinių. Remarkas sugrįžo į Osnabriuką, į pavėlavusios savo jaunystės miestą. „Juodasis Obeliskas“ tikrai yra biografiškaiusias Remarko romanas. Jis buvo pavaikščiojęs kone visiškai sugriauto gimtojo miesto gatvėmis, suvokė, kad niekuomet nebeįsikurs gimtojoje šalyje – taigi romanas lyg liūdnas atsisveikinimas su Vokietija, jaunyste, ankstyvosiomis svajonėmis ir viltimis: „Todėl nepykit, kad vėl sugrįšiu į tuos pasakiškus laikus, kai viltis dar plaikstėsi mums virš galvų kaip vėliava ir kai mes dar tikėjome tokiais neaiškias dalykais kaip žmoniškumas, teisingumas, pakantumas – ir tuo, kad vieno pasaulinio karo užtektų pasimokyti vienai kartai.“

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Kūrinys pasakoja apie ekonomikos griūtį Vokietijoje po pralaimėto Pirmojo pasaulinio karo. Pagrindinis veikėjas – 25 metų I-jo pasaulinio karo veteranas Ludvigas Bodmeris, palaikantis antifašistinį frontą. Jis, nors jaunas, tačiau jau kupinas nevilties. Liudvigas trokšta tapti poetu, bet šis jo noras nustumtas yra antrą planą: jis dirba paminklų pardavėju pas savo draugą Georgą. Papildomai uždirba privačiai mokydamas knygyno savininko sūnų bei grodamas vargonais bažnyčioje, esančioje psichiatrinės ligoninės teritorijoje. Georgo paminklų parduotuvėje jau daug metų stovi juodasis obeliskas, pirktas dar Georgo tėvo, kurio parduoti praktiškai neįmanoma. Knygos pabaigoje Ludvigas parduoda juodąjį obeliską, gaudamas už jį labai didelę sumą, ir dar tvirta užsienio valiuta, bei išvyksta iš gimtojo miestelio į Berlyną dirbti reporteriu.

Vokietija, vos spėjusi pralaimėti vieną karą, investuoja milžiniškus pinigus kerštui, kuris taip pat nepavyksta. Vokietija pralaimi ir II- ajį pasaulinį karą.