Jevgenijus Kanskis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Jevgenijus Kanskis; latv. Jevgēņijs Kanskis, rus. Евгений Канский (1907 m. gruodžio 17 d. Rygoje, Rusijos imperija1986 m. liepos 5 d. Rygoje, Latvijos TSR) – Latvijos ir TSRS buriuotojas, vienas iš buriavimo ledu Latvijoje pradininkų.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo septynerių metų susidomėjo buriavimu, jo tėvas – turtingas Rygos notaras Viačeslavas Kanskis – buvo garsus buriuotojas ir automobilių mėgėjas. 1922 m. J.Kanskis laimėjo pirmąją regatą ir iš tėvo gavo dovanų – jachtą „Jolite“. Baigęs jūreivystės studijas jis visgi kapitonu netapo – toliau užsiiminėjo buriavimu. 1914 m. notaras V.Kanskis buvo įsigijęs Estliandijos gubernatoriaus jachtą „Amata“, vėliau tėvas ir sūnus Kanskiai su ja dalyvaudavo svarbiausiose Europos regatose. Buvo laimėtos garsiosios Nordsee Woсhe lenktynės, regatos Havre, Diuvelyje, Ostendėje ir kt. 1938 m. birželio 19 d. Jevgenijus Kanskis nugalėjo Pirmojoje tarptautinėje buriavimo regatoje Klaipėda–Nida. Iš viso tarpukaryje su jachta „Amata“ buvo pelnyta virš dviejų šimtų prizų ir kt. apdovanojimų, tarp jų ir medalis „Navigacia Restituta“. Be to, J.Kanskis garsėjo kaip puikus sportinio automobilio „Amilcar CGS Grand Sport“ vairuotojas, dalyvavo prestižiniame Monte Karlo ralyje.

Latvijai tapus sovietine respublika, J.Kanskis išliko neginčijamu buriavimo autoritetu tuometinėje Tarybų Sąjungoje, buvo vienas pirmųjų buriavimo ledrogėmis Kyšo ežere prie Rygos atkūrėjų. 19511965 jis net šešiolika kartų tapo TSRS čempionu buriuodamas jachtas ir ledroges, paskutinį kartą nugalėjo būdamas 58 metų, o vieną pirmenybių sidabro medalį pelnė jau sulaukęs 72 metus. Nepaisant to, į šalies rinktinę kviečiamas nebuvo dėl savo sportinės praeities „buržuazinėje Latvijoje“. Neturėdamas leidimo išvykti į varžybas užsienyje, rungtyniaudavo TSRS vandenyse. 1960 m. ir 1961 m. su „Drakono“ klasės jachta jis nugalėjo regatose „Aplink Kuršių marias“. 1980 m. buvo pakviestas teisėjauti Maskvos olimpinių žaidynių Talino regatoje, o po trejų metų baigė aktyviai sportuoti.

Atminimo įamžinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Kuivižu jahtklube Salacgryvoje įkurtam Latvijos buriavimo sporto muziejui suteiktas J.Kanskio vardas
  • Jo garbei rengiamos Rygos įlankos regatos

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]