Janas Breigelis Vyresnysis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Janas Breigelis su šeima: antrąja žmona Katerina ir vaikais, Piteriu ir Elizabet (aut. Rubensas, apie 1613-15, Kurto meno institutas, Londonas)

Janas Breigelis Vyresnysis (ol. Jan Brueghel, apie 15681625 m. sausio 13 d.) – Nyderlandų vėlyvojo renesanso, ankstyvojo baroko flamandų dailininkas. Garsus peizažais ir gėlių vaizdais.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Janas Breigelis gimė 1568 m. Briuselyje. Buvo antruoju žymaus dailininko Piterio Breigelio Vyresniojo sūnumi. Mokėsi akvarelės pas senelę Mayken Verhulst. 1578 − 1584 m. Janas Breigelis mokėsi Antverpene, kur buvo Pieter Goctkind ir, spėjama, Gillis van Coninxloo mokiniu. 1589 m. Janas keliavo į Kelną, 1590 m. − į Italiją. Pabuvojo Neapolyje. Apie 1595-96 m. buvo Romoje ir Milane, kur tarnavo kardinolui Federico Borromeo. 1596 m. grįžo į Antverpeną, įstojo į vietos dailininkų gildiją ir pradėjo savarankišką dailininko karjerą. 1599 m. vedė Isabella de Jode, su kuria susilaukė dviejų vaikų: dukters ir sūnaus Jano, praminto Jaunesniuoju, kuris vėliau tapo žymiu dailininku.

1603 m. mirė žmona Isabella ir Janas 1606 m. vedė Catharine van Marienberghe, su kuria susilaukė 8 vaikų, tame tarpe kito Breigelių giminės būsimo dailininko Ambrosius Brueghel. 1604 m. pabuvjo Prahoje. Užsimenama, kad dailininką patronavo to meto Ispanijos vietininkai Nyderlanduose: Albrechtas VII Austras ir infanta Izabelė Klara Eugenija. Antverpene Janas Breigelis tapo žymiu dailininku, visų pirma dėl pomėgio tapyti gėles − tuo metu naujoviško žanro Nyderlandų dailėje. Kitą svarbią Jano Breigelio kūrybos dalį sudarė peizažai. Tradiciškai jis tapė ir paveikslus religiniais motyvais. Gyvenimo metu jis buvo pramintas keliomis pravardėmis: „aksominiu“, „gėlių“ ir „rojaus“, dėl savo kūrybos pobūdžio. Tai buvo įprasta tuo metu Nyderlanduose, pvz., jo vyresnis brolis Piteris Breigelis Jaunesnysis buvo pramintas „Pragaro“ dėl įvairių demonų ir baidyklių vaizdavimo.

Janas Breigelis tapo Antverpeno dailininkų gildijos vyresniuoju, dažnai bendradarbiavo su kitais to meto dailininkais. Vienas jo draugų buvo Piteris Paulius Rubensas. Pvz., Janas Breigelis nutapė gėlių vainiką, o Rubensas − Madoną su kūdikiu paveiksle „Madona gėlių vainike“. Janas Breigelis Vyresnysis mirė 1625 m. sausio 13 d. Antverpene nuo choleros. Palaidojimo vieta nežinoma.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]