Indonezijos politinė sistema

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.
Indonezijos atstovų rūmai

Indonezija – respublika.

Tvarkosi pagal 1945 m. konstituciją.

Rinkimų teisę turi visi piliečiai, sulaukę 17 metų.

Aukščiausias valstybės valdžios organas yra Liaudies konsultacinis kongresas. Į jį įeina visi parlamento nariai, administracinių rajonų ir visuomenės sluoksnių atstovai. LKK renka prezidentą, nustato valstybės politikos kryptį.

Valstybės ir vyriausybės vadovas yra prezidentas, renkamas 5 metų kadencijai ir atskaitingas Liaudies konsultaciniam okngresui.

Įstatymus leidžia vienerių rūmų parlamentas – Liaudies atstovų taryba (460 deputatų, iš kurių 360 renka gyventojai, 100 skiria prezidentas). Parlamento priimti įstatymai neįsigalioja, kol jų netvirtina prezidentas.

Vykdomąją valdžią turi prezidento vadovaujama vyriausybė.

Vietos valdžios organai yra prezidento skiriami provincijų gubernatoriai, vidaus reikalų ministro skiriami kebupatemų (rajonų) bupatai ir miestų merai, bei kebupatemų ir miestų vietinės liaudies atsovų tarybos (4/5 narių renka gyventojai, 1/5 skiria vidaus reikalų ministras).

Teismų sistemą sudaro Aukščiasiasis teismas, sričių teismai, karinės justicijos teismai, ypatingieji karo tribunolai, musulmonų religiniai teismai.

Svarbiausios politinės partijos ir visuomeninės oragnizacijos: Jungtinis funkcinių grupių sekretoriatas, Indonezijos demokratinė partija, Vienybės ir vystymosi partija, Indonezijos darbininkų federacija.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]