Hermann von Pückler-Muskau

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šio puslapio ar jo dalies stilius neatitinka Vikipedijos kalbos standartų.
Jei galite, pakoreguokite stilių, kad tiktų enciklopedijai. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.
Hermann von Pückler-Muskau
Saksonijos ir Prūsijos kunigaikštis
Visas vardas Hermann Ludwig Heinrich von Pückler-Muskau
Gimė 1785 m. spalio 30 d.
Muskau, Vokietijoje
Mirė 1871 m. vasario 4 d.
Branitz,Vokietijoje
Palaidotas (-a) Branitz parke
Sutuoktinis (-ė) Lucie
Saksonijos ir Prūsijos kunigaikštis
Vikiteka Hermann von Pückler-Muskau

Hermanas fon Piukleris-Muskau (vok. Hermann von Pückler-Muskau, 1785 m. spalio 30 d. Muskau pilis, Vokietija – 1871 m. vasario 4 d. Branitz pilis, Vokietija) – Saksonijos ir Prūsijos kunigaikštis, keliautojas, rašytojas, Muskau ir Branitz peizažinių parkų kūrėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Hermann von Pückler-Muskau gimė Muskau dvare. Paveldėjęs tėvo turtą, jis daug keliavo, vėliau vedė Prūsijos kanclerio dukterį Lucia Anna Wilhelmine Christina von Hardenberg-Reventlow, vadintą Lucie.

Sutuoktiniai ėmė tvarkyti Muskau rezidenciją, ypač daug dėmesio skirdami parkui. Tvarkymo darbai pareikalavo didelės tiems laikams sumos – milijono reichsmarkių. H. von Pückler žmona Lucie, ieškodama išeities, pasiūlė vyrui skyrybas, kad naujos žmonos kraičio dėka būtų įgyvendintas parko plėtimas ir tobulinimas. Turtingos nuotakos Hermannas ieškojo Anglijoje. Jis pasipiršo vieno turtingo juvelyro dukteriai, tačiau buvo nustatyta, kad jo skyrybos negalioja dėl nepakankamos tiems laikams skyrybų priežasties. Hermannas grįžo į namus be nuotakos ir be pinigų. Apie savo keliones ir nuotykius jis parašė knygasBriefe eines Verstorbenen“ ir „Tutti-frutti“. Jos susilaukė didelio populiarumo ir davė nemažai pelno. Keli tose knygose paminėti asmenys jautėsi įžeisti, ir Hermannui teko kautis su jais dvikovose, o vėliau, vengdamas persekiojimo, jis kuriam laikui išvyko iš tėvynės. Per Viduržemio jūros šalis jis nukeliavo į Alžyrą, Tunisą, Egiptą. Kairo vergų turguje kunigaikštis susižavėjo jauna mergina iš Abisinijos, vardu Machbuba, sumokėjo už ją didelę sumą ir po visų kelionių atsivežė į Muskau.[1] Machbuba neatlaikė šalto klimato, neilgai trukus susirgo džiova ir mirė.

Už knygas gauti pinigai sparčiai seko, ir H. von Pückleriui teko parduoti Muskau dvarą - kartu su išpuoselėtu Muskau parku. Kunigaikštis ir jo žmona persikėlė į kitą von Pücklerių giminei priklausiusį dvarą - Branitz. Čia jie ėmė kurti naują parką. Jame atsispindėjo kunigaikščio kelionių po Artimųjų Rytų šalis įspūdžiai: jį puošė monumentalūs egiptietiški laiptai, orientalistinio stiliaus egiptietiškas tiltas, dvi piramides. Vienoje iš tų piramidžių kunigaikštis jo paties pageidavimu buvo palaidotas.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.muskauer-park.de/?cat=8 
  2. http://www.pueckler-museum.de/park-und-schloss/park.html Archyvuota kopija 2017-09-28 iš Wayback Machine projekto.