Gobindas Singhas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gobindas Singhas
XIX a. Gobindo Singho paveikslas
Gimimo vardas Gobindas Rajus
Gimė 1666 m. gruodžio 22 d.
Patna, Biharas (dab. Indija)
Mirė 1708 m. spalio 7 d. (41 metai)
Nandedas, Maharaštra
Palaidotas (-a) Hazūr Sahibas
Tautybė pandžabietis
Tėvai Teghas Bahaduras, Mata Gudžri
Religija sikhizmas
Sikhų gurus
Kelintas X
Ėjo pareigas 1675 – 1708
Pirmtakas Teghas Bahaduras
Įpėdinis Gurus Granthas Sahibas

Gobindas Singhas (pandž. ਗੁਰੂ ਗੋਬਿੰਦ ਸਿੰਘ = Guru Gobind Singh, 1666 m. gruodžio 22 d. – 1708 m. spalio 7 d.) – paskutinis, dešimtasis sikhų gurus (nuo 1675 m.).

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė devintojo guraus Tegho Bahaduro šeimoje Bihare, kai jo tėvai keliavo į Bengaliją ir Asamą. 1670 m. grįžo į Pandžabą. Kai 1675 m. jo tėvas buvo nužudytas musulmonų, sikhų bendruomenė Gobindą Rajų Singhą išrinko dešimtuoju gurumi. Turėjo 3 žmonas, susilaukė 4 vaikų.

Gobindas Singhas dalyvavo daugelyje mūšių prieš musulmonus, kurie Aurangzebo valdymo laikais, siekė sunaikinti sikhizmą. Mogolai nužudė visus guraus vaikus, jis pats buvo priverstas slapstytis džiunglėse. 1705 m. parašė laišką Aurangzebui (Zafarnāma), kuriame smerkė Mogolų žiaurumą, nuklydimą nuo dvasinio kelio ir žmoniškumo. 1708 m. Gobindas Singhas nužudytas Mogolų užsakytų žudikų.

Mokymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gobindas Singhas nustatė daugelį taisyklių, kurių sikhai laikosi iki šių dienų. Jis 1698 m. įsakė sikhams nepripažinti masandų (vietos bendruomenių vadovų, kuriuos skirdavo gurūs). 1699 m. Anandpure įkūrė chalsos (išrinktųjų, arba nesuteptųjų) bendriją. Pasiūlė 5 vyrams leistis jo nukirsdinamiems, taip aukojant gyvybę už tikėjimą. Jiems sutikus Gobindas Singhas šių vyrų nenužudė, o paskyrė savo išrinktaisiais ir pirmaisiais chalsos bendrijos nariais. Nurodė, kad chalsos nariai turi laikytis „penkių K“ nuostatos (pañj kakār): nesikirpti jokių kūno plaukų (keś, simbolizuoja dvasingumą), mūvėti pusę blauzdų siekiančias kelnes (kacchera, simbolizuoja skaistumą), metalinę apyrankę (kaṛā, simbolizuoja Dievo atminimą), nešiotis kardą (kirpān, simbolizuoja kovą su neteisybe), šukas (kanghā, simbolizuoja savitvardą). Į chalsą įšventintoms moterims pridedamas vardas Kaur („princesė“), vyrams Singh („liūtas“). Gobindas Singhas paskelbė, kad po jo mirties daugiau didžiųjų gurų nebebus, o jį sikhų bendruomenei atstos šventraštis Adi Granthas (Gurus Granthas Sahibas).[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Kazimieras Seibutis. Gobind Singh. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VI (Fau-Goris). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004