Aurangzebas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Aurangzebas
Muhamadas Aurangzebas Alamgiras
Didžiųjų Mogolų dinastija
Gimė 1618 m. lapkričio 3 d.
Mirė 1707 m. kovo 3 d. (88 metai)
Tėvas Džahanšachas
Motina Mumtaz-Machal
Indijos imperatorius
Pirmtakas Džahanšachas
Įpėdinis Bahadur Shah I
Vikiteka Aurangzebas

Muhamadas Aurangzebas Alamgiras (1618 m. lapkričio 3 d. – 1707 m. kovo 3 d.) buvo Džahanšacho sūnus ir Didžiųjų Mogolų valdovas nuo sosto užgrobimo 1658 m. birželio 26 d. iki savo mirties 1707 m.

Valdymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Badšahio mečetė Lahore

Aurangzebas buvo ryžtingas ir drąsus valdovas, tačiau ir labai smulkmeniškas. Sostą užėmė po 1658-59 metais vykusio karo su savo broliais, kai tėvas 1657 m. rugsėjo mėn. sunkiai susirgo. Kovose rėmėsi jam nuo 1631 m. pavaldžiu Dekanu. Pasižymėjo ypatingu žiaurumu savo priešams. Savo pagrindinį varžovą, hinduistams palankų vyresnįjį brolį Dara Šiko ir jo dvejų metų sūnų, taip pat ir antrąjį brolį nužudė, trečiąjį ištrėmė į Arakaną (dab. Mianmaras), o tėvą šachą Džahaną iki jo mirties laikė įkalinęs Agroje.

Aurangzebo islamiška valstybė tęsėsi nuo Kabulo iki Asamo. Visą savo valdymą praleido nuolatiniuose karuose, pradžioje su tėvu, broliais, vėliau su musulmonų priešais Indijoje, kurie nenorėjo priimti jiems jėga primetamo islamo ir keldavo sukilimus (Sividžai, Simbadži, Golkondos ir Bidžapuro valdovai ir kt.). Į valdymo pabaigą sėkmingai kariavo ir su savo sūnumis. Aurangzebo sūnums sukilus, jis juos nugalėjo ir įkalino. Aurangzebas buvo ortodoksalus musulmonas, uždraudė muziką dvare, atleido dailininkus ir pastatydino vienintelį reikšmingą pastatą – Badžachio mečetė Lahore. Jam mirus, jo sukurta valstybė suiro, kartu žlugo ir musulmonų valdžia Indijoje.

Aurangzebas
Gimė: 1618 lapkričio 4 Mirė: 1707 kovo 3
Karališkieji titulai
Prieš tai:
Džahanšachas
Indijos imperatorius
1658–1707
Po to:
Bahadur Shah I