Frank Auerbach

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Frank Auerbach

Frank Helmut Auerbach (gimė 1931 m. balandžio 29 d. Berlyne, Vokietijoje) – Didžiojoje Britanijoje dirbęs dailininkas. Jo darbai dažniausiai vaizduoja nedideles moterų modelių grupes arba Londono apylinkes, ypač Camden Town, kur yra įsikūrusi jo studija.

E.O.W. IV Galva, 1961, Nacionalinė Škotijos galerija.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

F. Auerbachas gimė Berlyne, tačiau jo tėvai 1939 m. išsiuntė jį į Angliją norėdami jį apsaugoti nuo nacių grėsmės (visi šeimoje buvo žydai; literatūros kritikas M. Reich-Ranickis yra pusbrolis). Nuo tada jis ten ir pasiliko, o 1947 m. priėmė Didžiosios Britanijos pilietybę.

Jis studijavo menus Švento Martyno menų mokykloje Londone, o vėliau perėjo į „Karališkąjį menų koledžą“. Jis lankė David Bomberg'o pamokas Borough Politechnikos institute, kuris jį paskatino semtis įkvėpimo iš Polio Sezano.

Auerbach yra vaizdingas tapytojas dažnai savo meno subjektais pasirenkantis draugus, vienu metu vaizduoja tris žmones ir žmoną Juliją – profesionalų modelį Julietą Yardley Mills (dažnai pavadinimuose trumpinama J. Y. M.) bei asmeninę draugę Stella West (dažnai trumpinama E. O. W.). Jis taip pat nutapė daug peizažų netoli namų Londone, dažnai mieliau pasinaudodamas pastatais kaip meno subjektais nei tradiciškai kalnais ir avimis.

F. Auerbacho darbai bendrai gali būti vadinami ekspresionistiškais. Daugelis jo piešinių demonstruoja ypač ploną impasto, dėl kurio jis buvo kritikuojamas savo pirmoje asmeninėje parodoje 1956 m. Impasto kartais yra toks ryškus, kad dažai atrodo labiau išlipdyti nei užtepti. Jo pastatų paveiksluose linijos yra kartais yra išskiriamos ne pagal spalvą, bet pagal žymę, kurią palieka Auerbacho peilis ploname dažų sluoksnyje.

Julijos galva, 1960, privati kolekcija.

Taip pat skulptūriški aspektai gali būti dažnai aptinkami jo piešiniuose: Auerbachas susluoksniuoja daugybę popieriaus lapų, kad lapo storis siekia virš pusės colio (1.25 cm) bei kai kuriose piešinio dalyse jis taip smarkiai trina, kad pereina smarkiai per daugelį lapų iki apatinių sluoksnių. Tai gali būti aiškiai matoma plote supančiame viršutinę galvos dalį jo 1960 m. darbe Julijos galva.

Pirmoji didelė Auerbacho darbų retrospektyva buvo pristatyta 1978 m. Didžiosios Britanijos menų tarybos Hayvardo Galerijoje, Londone ir vėliau parodyta Fruitmarket galerijoje, Edinburge. Kitos žymesnės parodos yra „Frank Auerbach: Paintings and Drawings 1977–85“ „Britų Paviljone“ XLII Venecijos Bianalėje (1986 m.), kur jis pasidalino Auksinio liūto prizu kartu su Sigmar Polke; „Frank Auerbach at the National Gallery: Working after the Masters“ (1995 m.) Nacionalinėje galerijoje, Londone pristatė 30 metų laikotarpio darbus, kurie yra nacionalinės galerijos kolekcijoje, taip pat 2001 m. pristatyta darbų retrospektyva Londono Karališkoje akademijoje. Daugelis jo darbų yra nuolatinėje Teito galerijos kolekcijoje.[1]

F. Auerbachas priklauso keletui šimtų asmenybių, kurie 2003 m. gruodį atsisakė arba riterystės arba Didžiosios Britanijos garbės apdovanojimų. Yra pranešta, kad jam buvo siūlytas įšventinimas į riterius.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Auerbach Chronology, The Royal Academy of Arts. Patikrinta 2006 m. vasario 8 d.
  2. Leak reveals honours snubs, BBC News 21 December, 2003. Patikrinta 2006 m. birželio 28 d.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tolimesnis skaitymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]