Fluorescencinė lemputė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Liuminescencinių lempučių įvairovė

Liuminescencinė lemputė – dujinės iškrovos pricipu veikianti elektros lemputė, naudojanti elektros srovę sužadinti gyvsidabrio garams argono arba neono aplinkoje. Susidaro plazma, sukurianti ultravioletinę šviesą. Ultravioletiniai spinduliai sužadina liuminoforo (švytalo), kuriuo yra padengtas vidinis lemputės paviršius, liuminescenciją. Liuminoforas švyti matoma šviesa. Geros fluorscentinės lemputės efektyvumas yra apie 80 liumenų vatui [1] Archyvuota kopija 2009-07-23 iš Wayback Machine projekto..

Liuminescencinės lemputės veikimui reikalingas balastas - papildomas elektros prietaisas ja tekančiai srovei apriboti. Tai gali būti tiesiog rezistorius, tačiau paprastai naudojami sudėtingesni ir efektyvesni įtaisai. Balastas gali būti įmontuotas į lemputės korpusą (tada ją galima įsukti į kaitrinei lemputei skirtą lizdą) arba įrengiamas atskirai. Kai kada reikia ir papildomo prietaiso lemputei įžiebti.

Privalumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Šios lemputės sunaudoja vidutiniškai 3-4 kartus mažiau elektros energijos, nei tiek pat matomos šviesos sukuriančios kaitinamosios lemputės.
  • Liuminescencinės lemputės taip pat tarnauja ilgiau nei kaitinamosios.

Trūkumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Seno tipo liuminescencinė lemputė mirga dvigubu elektros tinklo dažniu (100 Hz). Susidėvėjusi gali mirgėti ir tiesioginiu 50 Hz dažniu - toks mirgėjimas jau pastebimas. Dirbtuvėse mirgesys gali sukurti pavojingą stroboskopinį efektą, kuomet tam tikru greičiu besisukantis diskas ar velenas atrodo nejudantis. Kompaktiška liuminescencinė elektros lemputė kurioje naudojamas elektroninis balastas, visų šių trūkumų neturi. Elektroninius balastus paprasčiausia atpažinti pagal svorį ir matmenis - jie daug mažesni ir lengvesni.

Tipiškos "seno tipo" liuminescencinės lemputės spektras

Susidėvėjusi lempa gali skleisti įkyrų gaudesį. Lemputėje esantis gyvsidabris, ją sudaužius, yra pavojingas sveikatai. Nors pati lemputė šviestų ir esant nuolatinei elektros srovei, dauguma balastų veikia tik su kintamos srovės šaltiniu. Kambaryje naudoti skirta lemputė gali neįsižiebti dideliame šaltyje (lauke naudojami specialūs modeliai). To paties šviesos srauto liuminescencinė lemputė yra didesnė nei kaitinamoji. Liuminescencinių lempučių šviesos srauto paprastai negalima reguliuoti.

Nors šios lemputės nuo seno buvo vadinamos „dienos šviesos lempomis“, prasčiau pavykusių modelių šviesoje spalvos atrodo nenatūraliai. Tačiau yra liuminescencinių lempų, kurių šviesoje spalvos matyti labai gerai.

Naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Liuminescencinės lemputės būna įvairių dydžių ir formų. Ypač populiari pastaruoju metu yra kompaktiškoji fluorescencinė elektros lemputė.

Panašios konstrukcijos lemputė be liuminoforo dangos naudojama kaip ultravioletinių spindulių šaltinis (patalpoms dezinfekuoti ir pan).