Fabio Testi

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Fabio Testi
Tikras vardas
Gimė 1941 m. rugpjūčio 22 d. (82 metai)
Peskjera del Garda, Italija
Šalis Italija
Sutuoktinis Lola Navarro (1984–1996)
Antonella Liguori (2015–)
Vaikai 3
Aktyvumo metai 1966–
Užsiėmimas kaskadininkas, aktorius
Žymesni vaidmenys
„spageti“ vesternai, kriminaliniai filmai
Apdovanojimai
Globo d'oro (1971 m.)

Fabio Testi (g. 1941 m. rugpjūčio 2 d.) – italų aktorius, karjerą kine pradėjęs kaip kaskadininkas, populiarumo viršūnę pasiekęs 8 ir 9-ajame XX a. dešimtmečiuose, vaidindamas giallo ir kriminaliniuose filmuose.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Fabio gimė netoli didžiausio Italijoje Gardos ežero, kuriuo kino studijos dažnai naudodavosi, filmuodamos nuotykių filmus apie piratus. Tai paskatino Fabio susidomėti kinu, ir, nors jis vėliau studijavo architektūrą, kinas liko pagrindiniu jo traukos objektu.[1]

Pradžioje Fabio įsidarbino kaskadininku – tai buvo Sergio Leone vesternasGeras, blogas ir bjaurus[2]. Vėliau jis dar kartą atliko triukus bei epizodinį vaidmenį kitame Sergio Leone filme „Kartą Laukiniuose Vakaruose“. Pirmasis tik aktoriaus darbas buvo filme „Straniero... fatti il segno della croce!“ (1968). Fabio filmavosi nedideliuose vaidmenyse, kol 1970 m. atliko vieną pagrindinių vaidmenų vesterne „Quel maledetto giorno d'inverno... Django e Sartana all'ultimo sangue“. Tais pačiais metais pažintis su garsiu italų režisieriumi padėjo jam gauti vaidmenį filme „Il giardino dei Finzi Contini“, kuris pelnė Oskarą geriausio užsienio filmo kategorijoje, buvo itin populiarus gimtinėje ir pavertė Fabio žvaigžde. Jį ėmė kviesti tokie žinomi Europos režisieriai kaip Claude Chabrol („Nada“ 1974 m.), Andrzej Żuławski („L'important c'est d'aimer“ 1975 m.), taip pat ir Italijos filmų kūrėjai (Massimo Dallamano, Lucio Fulci ir kiti). Praėjusio amžiaus 9 dešimtmečio kriminaliniai filmai buvo Fabio populiarumo viršūnė. Vėliau jis kurį laiką sėkmingai vaidino televizijos filmuose ir serialuose, o šio amžiaus pirmajame dešimtmetyje išbandė ir politiko duoną – buvo kandidatas į Veronos mero postą.

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Būdamas populiarus aktorius, Fabio nuolat buvo siejamas su žinomomis to laikotarpio kino žvaigždėmis: Ursula Andress, Olga Bisera, Lynne Frederick, Charlotte Rampling, Jean Seberg.[3]

1971 m. aktorė Edwige Fenech susilaukė judviejų sūnaus Edwino.

Ilgiausi santykiai truko su ispanų akore Lola Navarro, su kuria jis ėmė susitikinėti praėjusio amžiaus 8 dešimtmetyje. Jiedu susituokė 1984 m. ir susilaukė 3 vaikų (2 iš jų ne santuokoje), tačiau 1996 m. išsiskyrė.

2015 m. jis vedė Antonellą Liguori, tačiau ir ši santuoka faktišklai iširo.

Dalinė filmografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Curti 2013, p. 309.
  2. „Once Upon a Time in the West - Special“ (anglų). The Spaghetti Western Database. Nuoroda tikrinta 2015-04-15.
  3. Maslin, Janet (1981 m. liepos 22 d). „Dominique Sandra Seeks More Than Her 'Inheritance'“. The New York Times.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]