Kartą Laukiniuose Vakaruose

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kartą Laukiniuose Vakaruose

PavadinimasOnce Upon a Time in the West
Kilmės šalis JAV
Italija
Ispanija
RežisieriusSergio Leone
Scenaristas (-ai)Sergio Donati
Sergio Leone
Mickey Knox (angliška versija)
KompozitoriusEnnio Morricone
VaidinaClaudia Cardinale
Charles Bronson
Henry Fonda
Jason Robards
Gabriele Ferzetti
Metai1968
Žanrasdrama
Trukmė166 min.
175 min. (režisieriaus versija)
Kalbaanglų
Biudžetas5 mln. JAV dolerių
IMDb įrašas

Kartą Laukiniuose Vakaruose (angl. Once Upon a Time in the West) – 1968 m. režisieriaus Sergio Leone sukurtas epinis vesternas, laikomas vienu geriausiu kada nors sukurtų filmų. Jis yra pirmoji Leone trilogijos dalis (kitos yra „Sauja dinamito“ ir „Kartą Amerikoje“).

Sergio Leone, 1966 m. sukūręs milžiniško susidomėjimo sulaukusį vesterną „Geras, blogas ir bjaurus“, ketino daugiau nebekurti tokio žanro filmų. Jo planuose jau buvo naujas filmas (1984 m. Leone jį nufilmavo pavadindamas „Kartą Amerikoje“), tačiau kino studija „Paramount Pictures“ įkalbėjo jį susukti dar vieną vesterną. Leone kartu su Bernardo Bertolucci ir Dario Argento sukūrė istoriją, pagal kurią vėliau buvo parašytas scenarijus. Režisierius norėjo, kad juostoje vaidintų Clint Eastwood, tačiau šiam atsisakius, vyro su armonikėle vaidmuo atiteko Charles Bronson. Taip pat pagrindinio vaidmens atlikėju tapęs Henry Fonda pradžioje atsisakė vaidmens, tačiau vėliau persigalvojo po pokalbio su kolega Eli Wallach, vaidinusiu ankstesniame Leonės filme.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Džilė Makbein, prieš mėnesį ištekėjusi už fermerio Berto Makbeino, atvyksta iš Naujojo Orleano, ketindama kartu įsikurti jo rančoje, tačiau sužino, kad jį ir tris vaikus neseniai nužudė. Bertas atsisakė parduoti žemę, kurioje yra vienintelis apylinkėse vandens šaltinis vietiniam žemvaldžiui Mortonui, nusprendusiam per jo žemę tiesti geležinkelį. Mortonas, negalintis valdyti kojų,Bertui iškraustyti nusamdė žinomą galvažudį Frenką, tačiau šis tiesiog nužudė šį ir jo vaikus, specialiai palikdamas įkalčius, rodančius, kad tai padarė kitas banditas Šajenas.

Dabar, kai Berto nebėra, Mortonas įsitikinęs, kad jo žmona parduos žemę ir išvažiuos, tačiau Džilė, visų nuostabai, nusprendžia pasilikti ir dirbti vyro ūkyje. Tuo pat metu apylinkėse pasirodo paslaptingas valkata, kurio nei vardo, nei tikslų niekas nežino. Kadangi jis nuolat groja lūpine armonikėle, visi pradeda jį vadinti Armonika (angl. Harmonica). Jis turi savų sąskaitų su Frenku (pastarasis kažkada nužudė jo tėvą), Šajenas taip pat nepatenkintas, kad Frenkas jį pakišo, todėl pradeda saugoti Džilę nuo nemalonumų, o pats Frenkas, tarsi ir dirbatis Mortonui, taip pat turi savų planų. Artėja neišvengiamas trejeto vyrų susidūrimas...

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Claudia Cardinale – Džilė Makbein
  • Henry Fonda – Frenkas
  • Jason Robards – Šajenas
  • Charles Bronson – vyras su armonikėle
  • Gabriele Ferzetti – Mortonas
  • Paolo Stoppa – Semas
  • Keenan Wynn – šerifas
  • Frank Wolff – Bretas Makbeinas

Apdovanojimai ir nominacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]