Espresas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Espreso)
Espresas (su tamsiai rausvai rudomis putomis, vad. crema arba schiuma)

Espresas, espreso kava (it. espresso 'išspaustas', lot. expresso 'aiškus, išreikštas') – itin stipri, sodraus skonio ir aromato tonizuojanti kava, kilusi iš Milano; vandeninis skrudintų kavos pupelių ekstraktas, esencija.

Espresas pateiktas kavinėje
Tipiškas espreso gaminimo procesas (angl.)

Priklausomai nuo kavos pupelių savybių ir jų sumalimo rupumo, panaudoto kavos pupelių ir vandens kiekio santykio bei temperatūros, laiko, slėgio ir paties espresso aparato galimybių, ekstrakto porcijos kiekis ir skoninės savybės gali stipriai svyruoti: [1]

  • Ristretto ruošiamas 1:1 santykiu iš 14−20 g kavos pupelių, išsunkiant per 10−15 s gaminama 14−20 g (15−25 ml) gėrimo.[2]
  • Tradicinis arba paprastas espresso (it. solo) ruošiamas 1:2 santykiu iš 7−8 g kavos pupelių, išsunkiant per 20−30 s gaminama 15 g (25−30 ml) gėrimo, kuriame yra 30−40 mg kofeino.
  • Dvigubas espresso (it. doppio) arba modernus espresso ruošiamas 1:2 santykiu iš 14−20 g kavos pupelių, išsunkiant per 20−30 s gaminama 28−40 g (50−70 ml) gėrimo, kuriame yra 60−120 mg kofeino.
  • Lungo ruošiamas 1:3−4 santykiu iš 7−20 g kavos pupelių, išsunkiant per 40–60 s gaminama 21−80 g (30−120 ml) gėrimo.[3]

Gerai paruošta espresso yra su švelniai karamelinės spalvos puta. Kuo puta tirštesnė ir storesnė, tuo kavos kokybė geresnė.

Keičiant prasunkiamo vandens kiekį ir laiką gaunamas porcijos gardis kinta, kadangi įvairios kavos pupelėse esančios medžiagos tirpsta skirtingu greičiu. Todėl kava, pagaminta naudojant skirtingos trukmės ekstrakciją bei skirtingų rūšių pupeles, skiriasi ir savo chemine sudėtimi, kas nulemia skirtingą galutinį skonį. Kadangi kofeinas yra greičiausiai ir pirmiausiai tirpstanti medžiaga pupelėje, šiuo požiūriu tiek ristretto, tiek espresas, tiek lungo yra panašūs – galutinis kofeino kiekis labiausiai priklauso nuo panaudotų pupelių kiekio ir jų savybių.[4] [5]

Espresso ruošimo technologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

86–90 °C temperatūros vanduo 8−10 atmosferų slėgiu sunkiamas per sumaltas supresuotas kavos pupeles. Espresso kavai paruošti dažnai naudojami ypatingi kavos mišiniai – dažniausiai iš arabikos kavos pupelių. Kuo smulkiau sumalta kava, tuo lėčiau vanduo per ją sunkiasi, dėl to iš smulkiau maltų kavos pupelių gėrimas sodresnis, kvapnesnis. Jei sumalta stambiau – gėrimas bus silpnesnio skonio ir kvapo.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vienas pirmųjų espreso barų.
Milanas, 1906 m.

Espreso kava taip pavadinta dėl virimo technologijos: ją verdant leidžiamas aukšto slėgio verdantis vanduo arba garai, kitaip tariant, kava tarsi išspaudžiama ar išsunkiama[6].

Šis kavos gaminimo būdas atrastas XIX amžiuje. 1822 metais buvo išrastas pirmasis espresso kavos virimo aparatas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas Espresso