Enrikilijo ežeras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Enrikilijas)
Enrikilijas
Vieta Dominikos Respublika
Plotas 375 km²
Didžiausias gylis 52 m
Įteka Jakė del Suras
Vikiteka Enrikilijas

Enrikilijo ežeras (isp. Lago Enriquillo) – ežeras Dominikos Respublikoje, netoli valstybės sienos su Haičiu. Tai didžiausias ežeras Karibuose ir taip pat žemiausia regiono vieta; ežeras telkšo -45 m žemiau jūros lygio.[1] Tainai ežerą vadino Hagueygagon pavadinimu, kolonijiniais laikais ežeras vadintas Lago Jaragua pavadinimu.[2]

Ežeras išsidėstęs riftiniame slėnyje, kuris susidarė Enriquillo-Plantain Garden sprūdžių zonoje, besidriekiančioje 127 km nuo Port o Prenso miesto Haičio vakaruose iki Neibos įlankos Dominikos Respublikos rytuose. Ežeras pavadintas Enrikilijo, tainų kasiko, kuris sukilo prieš ispanus ankstyvajame XVI a. ir pasislėpė kalnuose, į šiaurę nuo šio ežero, garbei. Enrikilijo ežeras yra vienas iš nedaugelio sūriavandenių ežerų pasaulyje, kuriame veisiasi krokodilai. Jo vandens lygis kinta priklausomai nuo iškrentančių kritulių kiekio ir nuo regiono garingumo, druskingumas svyruoja nuo 33 iki 100 ppt ir daugiau.

Į ežerą įteka Jakė del Suras, ištakų jis neturi. Yra Isla Cabritos sala, anksčiau taip pat buvo Barbaritos ir La Islitos salos, bet jas užliejo vanduo.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Eva Joelisa Romero Luna; Dina Poteau (2011 m. rugpjūčio mėn.). „Water Level Fluctuations of Lake Enriquillo and Lake Saumatre in Response to Environmental Changes“ (PDF). Cornell University. Nuoroda tikrinta 2012-12-04.
  2. Las Casas, Bartolomé de (1965). Historia de las Indias (ispanų). Mexico: Fondo de Cultura Económica.