PDF

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Portable Document Format)

PDF (angl. Portable Document Format) – atviro standarto formatas, skirtas elektroniniam dvimačiam dokumentui atvaizduoti. PDF sukurtas ir tvarkomas korporacijos „Adobe Systems“.

Į PDF failą gali būti įtraukiami tekstas kartu su jam naudojamais šriftais, vektoriniai, rastriniai ir daugialypės terpės vaizdai. PDF leidžia CMYK ir RGB spalvų paletes. Rastriniai vaizdai gali būti keliais būdais suspaudžiami. Formatas numato dokumento elektroninį parašą.

PDF formatas plačiai naudojamas, kai norima užtikrinti, kad gavėjas matytų tokį patį vaizdą, kaip ir dokumento siuntėjas.

Programinė įranga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paplitusioms operacinėms sistemoms prieinami įvairių kūrėjų nemokamos bei laisvai platinamos PDF atvaizduojančios programos. (Adobe Reader, Foxit Reader, Xpdf ir kt.)

PDF kūrimui pritaikytos programos yra mažiau paplitusios. Tai dažniau profesionaliems maketuotojams skirti įrankiai, pavyzdžiui, pdfTeX – TeX maketavimo programos versija, skirta darbui su PDF.

Mažiau patyrę vartotojai PDF kūrimui naudojasi konverteriais. Biuro programų paketai LibreOffice bei Apache OpenOffice gali padaryti PDF failą iš bet kokio palaikomo dokumento (pvz., tekstinio dokumento ar pateikties), naujesnės versijos taip pat gali ir atverti bei keisti (redaguoti) PDF failus.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]