Edonai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Trakijos istorinis regionas:
Edonai (Ηδωνοί)
Šalis R. Makedonija ir Trakija
Tautos edonai
Miestai Drabeskas, Amfipolis

Edonai – trakų gentis, gyvenusi Strimono upės (dabartinė Struma, arba Karasu) pakrantėse ir į rytus nuo Strimono baseino. Jų gyvenama vieta kartu yra senovinės Trakijos (vėliau Makedonijos) regionas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Manoma, kad senovėje edonai gyveno Migdonijos regione, ir ankstyvaisiais laikais Makedonijos karalystė juos išstūmė į rytus. Taip edonai įsikūrė derlingame Strimono baseine. Svarbiausi jų miestai buvo Drabeskus ir Mirkinus. Į šiaurę nuo edonų gyveno odomantai, į pietus – pieriai, vakaruose – bisaltai. Graikų mitologijoje yra minimas žiaurus edonų karalius Likurgas, užpuolęs dievą Dionisą ir nubaustą jo tėvo dievo Dzeuso.

Archajiniu laikotarpiu edonų pakrantėje kūrėsi graikų kolonijos, ir didžiausias miestas buvo Amfipolis. Dėl šio miesto VI–V a. pr. m. e. vyko daug kovų tarp graikų ir edonų.

357 m. pr. m. e. Makedonijos karalius Filipas II plėtė savo teritorijas į rytus, ir užėmė edonų žemes. Jos, drauge su gretimais regionais Pieriu, Odomantike, Sintike, tapo žinomos kaip „prijungtoji Makedonija“ (lot. Macedonia Adjecta), makedonizuotos, ir ilgainiui įtrauktos į Makedonijos regiono sudėtį.