Dvisparnis lėktuvas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į šaltinius.
Biplanas Antonov An-2
Pirmasis į lėktuvnešį sėkmingai nutūpęs lėktuvas (1911 m) buvo biplanas

Dvisparnis lėktuvas (biplanas) – orlaivis, turintis du fiksuotus sparnus, dažniausiai vieną įtvirtintą virš fiuzeliažo, kitą – po juo. Biplanų konstrukcijos gali būti su vienas virš kito montuojamais arba vienas kito atžvilgiu nedaug paslinktais sparnais - taip yra sumažinama aerodinaminė sparnų sąveika ir pagerėjo skrydžio charakteristikos. Dvisparnių lėktuvų konstrukcijos su skirtinguose aukščiuose esančiais sparnais, kurio vieno pradžia yra už kito pabaigos, taip pat pat vienoje plokštumoje (vienas už kito) montuojamais sparnais yra iįškisriamos į atskirą - tandeminės sparnų komponuotės kategoriją. Viršutinių ir apatinių sparnų dydis ir paviršiaus plotas nebūtinai turi būti vienodas - konstrukcija su mažesnio ploto arba trumpesne viena sparnų pora vadinamos pusantrasparniu (angl. sesqueplane).[1]

Dvisparnis lėktuvas paprastai pasižymi didesne keliamąja galia nei tokio paties dydžio ir sparnų pločio monoplanas. Biplanas taip pat stabilesnis ore, tačiau dėl didesnio sparnų ploto sąlygojamo didesnio oro pasipriešinimo yra lėtesnis už labiau paplitusius vieno sparno lėktuvus (monoplanus). Biplanų sparnams tenka mažesnė apkrova, todėl juos galima konstruoti iš lengvesnių ir mažesnio atsparumo medžiagų nei monoplanus.

Konstrukcijos su daugiau nei dviem sparnų poromis vadinamos pagal jų skaičių naudojant lotynišką skaitvardį - triplanai, kvadraplanai, daugiau nei keturias sparnų poras turintys orlaiviai paprastai įvardinami kaip multiplanai (liet. daugiasparniai).

Pirmasis sėkmingas lėktuvas - brolių Raitų "Wright Flyer" buvo biplanas. Tokia kompnuotė leido vykdyti skrydį naudojant sąlyginai siplną variklį. Beveik visi užsienyje įsigyti ar kaip trofėjai paimti tarpukario Lietuvos karo aviacijos lėktuvai, išskyrus itališkus žvalgybinius Ansaldo A.120 ir prancūziškus naikintuvus Dewoitine D.501, buvo biplanai (itališką Fiat CR.20 galima priskirti pusantrasparniams). Jei neskaičiuoti nelicencinių vokiškų karo lėktuvų kopijų gamybos XX a. trečiojo dešimtmečio pradžioje, Lietuvoje beveik nėra sukurta originalių dvisparnių konstrukcijų - beveik visi lietuviški lėktuvai yra monoplanai, keletas, pvz. B. Oškinio „BrO-17 Antelė" ir „BrO-18 Boružė“ - triplanai.

Populiariausias dvisparnis lėktuvas Lietuvoje 2006 m. buvo Antonov An-2 (vadinamasis „kukurūznikas“).

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Gunston, Bill (2009). Cambridge Aerospace dictionary (2nd ed.). Cambridge, UK: Cambridge University Press. p. 606.