Dramblio Kaulo Kranto tarptautiniai santykiai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Nuo pat Šaltojo karo laikų Dramblio Kaulo Kranto tarptautiniai santykiai buvo draugiški vakarams. Pirmasis nepriklausomos šalies prezidentas Félix Houphouët-Boigny (kuris buvo ministras prancūzų vyriausybėje) palaikė artimus ryšius su Prancūzija, nepaisant to, kad ši šalis ilgą laiką buvo kolonizavusi Dramblio Kaulo Krantą. Šis ryšys laikomas stipriausiu visoje Afrikoje tarp kolonijos ir buvusios šeimininkės.

Dramblio Kaulo Krantas iš karto po nepriklausomybės paskelbimo 1960 m. tapo Jungtinių Tautų nare. Šalis taip pat yra asocijuota Europos Sąjungos narė. Šiuo metu Dramblio Kaulo Krantas palaiko šiltus santykius su daugeliu Europos ir Azijos šalių.

Houphouët-Boigny buvo vienas pirmųjų Afrikos lyderių pradėjusių diplomatinius santykius su Izraeliu. 1973 m. Afrikos lygai nutraukus ryšius su šia šalimi, tuo pasekė ir Dramblio Kaulo Krantas, tačiau 1986 m. vėl buvo pirmasis juos atstatęs.

Dramblio Kaulo Krantas daug prisideda prie kaimyninių šalių demokratijos stiprinimo. 19961997 m. šalies taikos palaikymo pajėgos dalyvavo savo pirmojoje misijoje Liberijoje.

Pastaruoju metu ypač stiprius santykius pradeda Indija, kuri siekia plėsti savo komercinius ir strateginius projektus Vakarų Afrikoje. 2004 m. rugsėjį Dramblio Kaulo Krantas pradėjo rezidencinę misiją Naujajame Delyje.

Dramblio Kaulo Kranto santykiai su JAV visada buvo stiprūs, net ir kilus politinei krizei 1999 m. Kai daugelis Afrikos šalių šiuo laikotarpiu siejo savo ateitį su Rusija ar Kinija, Dramblio Kaulo Krantas išliko ištikimas vakarams ir palaikė ryšius su JAV.