Dmitrijus Cvetkovas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dmitrijus Cvetkovas
vod. Dmitri Tsvetkov
Gimė 1890 m. rugpjūčio 30 d.
Krakoljė, dab. Rusija Rusija
Mirė 1930 m. rugpjūčio 26 d. (39 metai)
Estija Estija
Tautybė vodas
Tėvas Pavelas Cvetkovas
Motina Agafja Cvetkova
Veikla kalbininkas, pedagogas
Sritis vodų kalba

Dmitrijus Cvetkovas (vod. Dmitri Tsvetkov, 1890 m. rugpjūčio 30 d. Krakoljės kaime,[1] Sankt Peterburgo gubernijoje, Rusijos imperijoje1930 m. rugpjūčio 26 d. Estijoje) – vodų kilmės Rusijos ir Estijos kalbininkas bei pedagogas, vodų kalbos specialistas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

D. Cvetkovas gimė Krakoljės kaime, Jamburgo apskrityje, Sankt Peterburgo gubernijoje, Rusijos imperijoje.[1] Vodų valstiečių šeimoje jis buvo antrasis vaikas. Jo tėvas Pavelas buvo mokęsis tik dvejus metus, o motina Agafja buvo neraštinga.

Nuo 1911 m. iki Pirmojo pasaulinio karo D. Cvetkovas dirbo Karelijoje, o 1914-1916 metais mokėsi Peterbugo aukštojoje mokykloje. 1918 m. jis grįžo į gimtąjį kaimą, kur ketino dirbti mokytoju, tačiau nespėjo, nes buvo mobilizuotas į Ingermanlandijos pulką. Rusijos pilietinio karo metais kariavo baltųjų pusėje, todėl karui pasibaigus buvo priverstas pasilikti Estijoje, kur Venekiulės kaime įsidarbino rusų kalbos mokytoju. Be to, D. Cvetkovas studijavo Tartu universitete, kur buvo vienas iš nedaugelio vodų studentų. Dėl nelaimingos meilės nusišovė. Palaidotos Ivangorode.[2]

Vodų kalba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jau Venekiulės kaime savo iniciatyva pradėjo tirti vodų kalbą. Per savo trumpą gyvenimą jis spėjo sudaryti vodų kalbos gramatiką ir vodų žodyną.[3] Be to, į vodų kalbą išvertė A. Čechovo apsakymą „Vanka“, publikavo nedidelės apimties vodų kaimuose surinktą etnografinę medžiagą, 1924 m. parašė straipsnį „Šiek tiek papasakosiu apie vodus“, kuris buvo publikuotas 1931 m. Tartu, jau po rašytojo mirties.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 Nuo 2008 m. spalio 13 d. įeina į Ust-Lugo kaimo sudėtį Kingisepo rajone, Leningrado srityje, Rusijoje.
  2. Эрнитс, Э. (2009). „Рецензия на: Dmitri Tsvetkov, Vadja keele grammatika“ (PDF). Linguistica Uralica. XLV: 49. {{cite journal}}: |chapter= ignoruotas (pagalba)
  3. Straipsnis apie vodų kalbą (rusų k.)