Didžioji alka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pinguinus impennis
Didžioji alka (Pinguinus impennis)
Didžioji alka (Pinguinus impennis)
Apsaugos būklė

Išnykę (IUCN 3.1), [1]
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Paukščiai
( Aves)
Būrys: Sėjikiniai paukščiai
( Charadriiformes)
Šeima: Alkiniai
( Alcidae)
Gentis: Didžiosios alkos
( Pinguinus)
Rūšis: Didžioji alka
( Pinguinus impennis)
Binomas
Pinguinus impennis
Linnaeus, 1758

Didžioji alka (Pinguinus impennis) – alkinių (Alcidae) šeimos paukštis. Tai maždaug žąsies dydžio paukštis, kuris svėrė 5 kartus daugiau, nei dabar gyvenantys šios šeimos paukščiai. Paskutinė perinčių alkų pora buvo nužudyta 1844 metais netoli Islandijos esančioje saloje.

Didžiosios alkos buvo paplitusios šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje. Gyveno nedideliais būriais, tačiau perėjo didžiulėmis kolonijomis. Maitinosi žuvimi ir kitais jūrų gyvūnais.

Didžiąją gyvenimo dalį didžiosios alkos praleisdavo jūroje. Sausumoje paukščiai judėdavo labai nerangiai ir tupinėdavo tik veisimosi laikotarpiu. Patelės padėdavo 1 kiaušinį, kurį perėdavo abu paukščiai. Jauniklis išsirisdavo po 44 dienų.

Didžiosios alkos

Laikui bėgant, didžiųjų alkų sparnai sumažėjo ir jos prarado gebėjimą skraidyti. Todėl tapo lengvu grobiu ir jūrų plėšrūnams, ir medžiotojams. Daug amžių žmonės juos medžiojo dėl gardžios mėsos ir taukų.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „IUCN Red List - Pinguinus impennis“. IUCN Red list. Suarchyvuotas originalas 2011-11-09. Nuoroda tikrinta 2011-10-27.