Carlo Crivelli

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Karlo Krivelio „Madona su Kūdikiu“ (Viktorijos ir Alberto muziejus, Londonas)

Karlas Krivelis (it. Carlo Crivelli, apie 1430-35 - 1495) – italų renesanso dailininkas, priskiriamas Venecijos dailės mokyklai.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karlas Krivelis gimė Venecijoje 1430-35 m. laikotarpyje dailininko Jacopo Crivelli šeimoje. Asmeniniai Karlo Krivelio gyvenimo faktai labai fragmentuoti. Manoma, kad Venecijoje jis mokėsi Vivarinių dirbtuvėse, kurie buvo kilę iš Padujos. Vėliau Karlas Krivelis patyrė padujiečių Francesco Squarcione ir šiojo mokinio Andrea Mantegna įtaką. 1457 m. jis papuolė į Venecijos kalėjimą už svetimoteriavimą. Bylos kontekste minima, kad Karlas Krivelis tuo metu turėjo meistro statusą Venecijoje, buvo atidaręs savą dirbtuvę. Po šių įvykių Karlas Krivelis 1459 m. paliko Veneciją ir gyveno Dalmatijoje. Nuo maždaug 1468 m. daugiausia dirbo Markės regione, Ankonos apylinkėse, toli nuo sąsajų su pagrindiniu italų renesanso judėjimu. Karlas Krivelis tapė išimtinai tempera, siužetuose dominuoja religinės temos. Jo darbams būdingas gotikinio stiliaus dvasios išlaikymas. Iš Francesco Squarcione ir Andrea Mantegna įtakos Karlas Krivelis perėmė detalų peizažų perspektyvųjį vaizdavimą ir vaisių dekoratyvinius elementus.

Karlas Krivelis atliko eilę altorinių poliptikų provincijos užsakovams. 1468 m. datuotas „Masa Fermana poliptikas“, sukurtas Masa Fermana gyvenvietės SS Lorenzo e Silvestro bažnyčiai. 1470 m. atliktas Porto san Giorgio poliptikas San Giorgio bažnyčiai Askolyje. 1471 m. datuojamas „Montefiorės poliptikas“ San Francesco bažnyčiai Montefiorės miestelyje. Tolimesni Karlo Krivelio gyvenimo faktai menkai žinomi. Gyvenimo pabaigoje Krivelis sukūrė tikriausiai geriausius savo kūrinius: 1486 m. – „Gerąją naujieną“, 1488-90 m. – „Kamerino katedros poliptiką“, 1488 m. – „Madoną su Kūdikiu ir šventieji“. Dailininkas pasirašinėdavo lotyniškai Carolus Crivellus Venetus (Karlas Krivelis iš Venecijos). Karlas Krivelis mirė apie 1495 m. tikriausiai Askoli Pičene, kita versija – Neapolyje, nes žinoma, kad Neapolio karalius Ferdinandas II apie 1490 m. dailininko statusą buvo pakėlęs į riterių (it. kavalierių). Karlas Krivelis iškart po mirties nebuvo žinomu, jo į savo biografijas 1550 m. neįtraukė Giorgio Vasari. XIX a. antrojoje pusėje susidomėjimas dailininko kūryba buvo padidėjęs dėl prerafaelitų judėjimo, kurie tikrojo meno idealus matė italų XV a. renesanse. Jo brolis Vittore Crivelli (apie 1440-1502) buvo artimo stiliaus dailininku.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]