Bundas (Šanchajus)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bundas. Viduryje matyti Bundo rajono ir Šanchajaus simbolis – „Customs“ pastatas (2007 m. balandis)
Bundo rajono šiaurinės dalies krantinės vaizdas iš „Customs“ pastato (2012 m. liepa)
Bundo rajono pietinės dalies krantinės vaizdas iš „Customs“ pastato (2012 m. liepa)

Bundas (kin. 外灘, pinyin: Wàitān, angl. The Bund) – istorinė Šanchajaus miesto dalis, įsikūrusi vakariniame Huangpu upės krante, priešais kitame krante esantį Pudongo rajoną. Bundo rajone yra eklektizmo, neoromaninio, neogotikinio, neorenesanso, neobaroko, klasicizmo, Art Deco ir kitokių architektūros stilių įvairios paskirties pastatų, kaip kad bankai, biržų ir laikraščių kompanijų pastatai, konsulatai. Tai viena labiausiai turistų lankomų vietų Šanchajuje. Pastatų aukštis šioje teritorijoje ribojamas.

Etimologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žodis bund reiškia 'krantinė' arba 'įtvirtinta prieplauka'. Pavadinimas kilo iš hindi-urdu kalbos žodžio, o šis savo ruožtu iš persų k. žodžio band, reiškiančio krantinė, prieplauka arba damba.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pradžioje tai buvo britų įkurta gyvenvietė. XIX a. pab. – XX a. pr. prasidėjus statybų bumui, Bundas tapo pagrindiniu Rytų Azijos finansų centru. Rytinėje prancūzams priklausančio Bundo dalyje buvo įsikūręs pramoninis uostas.

XX a. 5-ajame dešimtmetyje Bunde stovėjo vieni žymiausių to laikmečio finansų institucijų pastatai, įskaitant keturis didžiuosius nacionalinis bankus. Tačiau komunistams laimėjus Kinijos pilietinį karą, dauguma finansų institucijų buvo perkeltos, viešbučiai ir klubai buvo uždaryti arba pritaikyti kitoms reikmėms. Kolonijinių laikų paminklai taip pat buvo pašalinti.

XX a. 8-ojo dešimtmečio pab. – 9-ojo pr. Bundo pastatai buvo pamažu pritaikyti ankstesnėms veikloms. Tuo laikotarpiu Bundo pakrantė nukentėjo nuo keleto taifūnų sukeltų potvynių, kas vyriausybę paskatino įrengti pylimo tipo krantinę, kuri yra apie 10 m aukščiau gatvės lygio. Bundo apylinkių pagyvinimo darbai pradėti 1986 m. Palei pakrantę buvo nutiesta olandų architekto Paulus Snoeren suprojektuota pasivaikščiojimų vieta, šalia jos buvęs kelias buvo praplatintas iki dešimties juostų, taip pat buvo pašalinta Bundą su Pudongu jungusi kelto linija.

2008 m. buvo priimtas naujas Bundo eismo sistemos projektas. Buvo nugriautos estakados, didžioji dalis gatvės buvo pakišta po žeme, atnaujintas šiaurinėje Bundo dalyje buvęs Waibaidu tiltas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]