Bronė Mockūnienė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Bronė Žaranskytė-Mockūnienė (1918 m. rugpjūčio 2 d. Mosėdžio par. Virbalų k. – 2011 m. sausio 28 d. Kanberoje, Australija) – Australijos lietuvių visuomenės veikėja, rašytoja, dailininkė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė žemaičių ūkininkų Antano ir Onos Žaranskių šeimoje, buvo jauniausia iš septynių vaikų. Mokėsi Skuodo, Panevėžio gimnazijose, 1938 m. baigė Rokiškio Juozo Tumo – Vaižganto gimnaziją. Studijavo prancūzų kalbą ir literatūrą 19381940 metais Kauno Vytauto Didžiojo ir 19401942 metais Vilniaus universitetuose (pastarajame – ir germanistiką bei meno istoriją).

1944 m. pasitraukė į Vokietiją. Gyveno Dilingeno pabėgėlių stovykloje. Vokietijoje ištekėjo už Jono Mockūno. 1948 m. su vyru emigravo į Australiją. Nors turėjo pakankamą išsilavinimą, mokėjo šešias kalbas, iš pradžių pagal sutartį su Australijos imigracine tarnyba turėjo dirbti įvairius nekvalifikuotus darbus. Vėliau apsigyveno Adelaidėje, įsidarbino raštinėje, susilaukė sūnaus.

Buvo aktyvi Australijos lietuvių bendruomenės narė, Akademinio skautų sąjūdžio dalyvė, pirmosios tautinių šokių grupės Adelaidėje šokėja, dėstė Adelaidės lituanistiniuose kursuose. 1972 m. ėjo Australijos pabaltijiečių moterų sąjungos pirmininkės pareigas.

Bendradarbiavo lietuviškoje spaudoje („Mūsų pastogėje“ ir kt.). Buvo „Australijos lietuvių metraščio“ antrosios dalies, išleistos 1983 m., redakcinės komisijos narė. 1985 m. Čikagoje išleista jos prozos knyga „Saulėlydis“ pelnė skautų sąjungos premiją.

Dar Panevėžyje buvusi dailininko Jono Vaičio mokine, po vyro mirties 1975 metais giliau studijavo dailiąją keramiką ir tapybą. Tapė peizažus ir portretus, savo darbus eksponavo dailės parodose Australijoje ir Lietuvoje, surengė ne vieną personalinę parodą.

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Saulėlydis, romanas, 1985, Chicago, Akademinės skautijos leidykla.
  • Lietuviai Australijoje: Kelionė į nežinią, apysaka ir atsiminimai,1996, Vilnius, Spauda.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]