Barbarosos miestas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Paminklas Frydrichui I Barbarosai Zincige

Barbarosos miestas (vok. Barbarossastadt) – miestas, kuriame ar prie kurio buvo apsistojęs Šv. Romos imperijos imperatoriusŠtaufenų dinastijos Frydrichas I Barbarosa. Taip vadinami 5 Vokietijos miestai.

Zincigas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Zincigas yra miestas Reino vidurupyje, Arveilerio rajone. Istorijos pradžioje apgyvendintas keltų, vėliau – romėnų. Pirmą kartą šaltiniuose paminėtas 762 m. kaip frankų karaliaus dvaras sentiacum. Miestas klestėjo XII-XIV a. kaip Kaizerpfalcas (vok. Kaiserpfalz 'imperatoriaus rūmai'), jame dažnai lankydavosi Vokietijos karaliai ir imperatoriai. Barbarosa Zincige buvo apsistojęs 4 kartus.

Kaizerslauternas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Imperatoriaus rūmų griuvėsiai Kazerslauterne

Kaizerslauterno gyvenvietės, dabar pramoninio ir universitetinio miesto, šiauriniame Pfalco Miško pakraštyje istorija prasidėjo 5-tą tūkstantmetį pr.m.e. Apie 1100 m. salijų valdovai pasistatė pilį toje vietoje, kur dabar stovi miesto rotušė. Tarp 1152 m. ir 1158 m. Barbarosa pilį išplėtė ir ėmė naudoti kaip savo imperatoriškuosius rūmus (Kaiserpfalz). Jis padarė Lauterną Štaufenų imperijos centru, dėl ko miestas ėmė sparčiai augti. Imperatoriaus rūmai pirmą kartą buvo pavadinti lot. castrum domini imperatoris. 1176 m. Barbarosa padovanojo bendruomenei ligoninę ir pakvietė į Lauterną vienuolius norbertinus, kad šie rūpintųsi ligonine. Kaizerslauterno gyventojai savo miestą didžiuodamiesi vadino „Barbarosos miestu“.

Gelnhauzenas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Imperatoriaus rūmai Gelnhauzene (2005 m.)

Gelnhauzenas yra miestas Main-Kinzig rajone rytiniame Hesene. Jį 1170 m. įkūrė Barbarosa, nes tai buvo patogi vieta karališkajame kelyje (Via Regia) iš Frankfurto į Leipcigą, kirtęsis su dar keliais keliais. Frydrichas I miestą įkūrė sujungdamas tris jau buvusius kaimus į laisvąjį imperijos miestą Gelnhauzeną. Imperinės prekybinės privilegijos (pvz., bemuitė prekyba) sparčiai pritraukė daug prekybininkų. Kartu Gelnhauzenas buvo gavęs ir vok. Stapelrecht (lot. Jus emporii), teisę reikalauti, kad pravažiuojantys pirkliai savo prekes tam tikrą laiką siūlytų mieste, irgi didino miesto prekybinį patrauklumą. Praėjus 10 m. po įkūrimo mieste jau įvyko svarbus imperijos Reichstagas, kuriame in absentia buvo teisiamas Henrikas Liūtas, o jo žemės išdalintos.

Kaizerpfalcas Gelnhauzene yra geriausiai išsilaikę tebestovintys Štaufenų rūmai.

Augustinų vienuolyno smailės

Altenburgas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Altenburgas – miestas Rytų Tiuringijoje irgi gali būti vadinamas „Barbarosos miestu“. Jis pirmą kartą paminėtas 976 m. imperatoriaus Otono II. Barbarosa buvo apsistojęs imperinėje Altenburgo (Castrum Plysn) pilyje, pirmas paminėtas kartas buvo 1132 m. Nuo 1165 iki 1188 m. Barbarosa pilyje buvo apsigyvenęs 6 kartus. 1172 m. jis kalno viršūnėje įšventino „Mūsų brangiosios damos Šv. Marijos“ augustinų vienuolyną.

Bad Frankenhauzenas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paminklas su Frydrichu I Barbarosa

Kasinėjimai rodo, kad pirmosios gyvenvietės Bad Frankenhauzene, pietiniame Kyffhäuser pakraštyje, jau buvo 8 tūkst. metų pr.m.e. Miestas pirmą kartą paminėtas IX a. oficialiuose Fuldos abatijos dokumentuose. Ten jis paminėtas kaip frankų gyvenvietė.

Netoli yra „Barbarosos urvas“ su „imperatoriaus sostu“ ir Barbarosos memorialas su didesne nei natūrali Barbarosos statula. Paminklas pastatytas Kyffhausen imperinės pilies (Reichsburg Kyffhausen) griuvėsių vietoje 1890-1896 m. Dėl šių objektų Bad Frankenhauzenas priskiriamas Barbarosos miestams, nors nors nėra įrodymų, kad imperatorius šiame mieste yra buvęs.