Luknelė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Baltelė)
Luknelė
Baltelė miške į vakarus nuo Pažemio kaimo
Baltelė miške į vakarus nuo Pažemio kaimo
Ilgis 15 km
Baseino plotas 47 km²
Ištakos Balto ežeras (Labanoro seniūnijoje)
Žiotys Žeimena
Šalys Lietuva
Vikiteka Luknelė

Luknelė (aukštupyje Baltelė) – nedidelis upelis rytų Lietuvoje, Švenčionių rajone, Labanoro girioje – Žeimenos dešinysis intakas.

Luknelės ištakos ir aukštupis Labanoro seniūnijoje, vidurupyje teka Labanoro ir Kaltanėnų seniūnijų riba, jos pietų lanke, trumpu Kaltanėnų – Švenčionėlių seniūnijų ribos ruožu ir toliau jos žemupyje ir prieš žiotis – Kaltanėnų seniūnijos pietiniu pakraščiu.

Išteka iš Balto ežero pietvakarinės dalies (apie 4 km į rytus nuo Labanoro) ir teka pro Pastovėlio, Indrajų, Luknelio ežerus. Toliau, jau žemupyje (apie 2 km iki Luknelės žiočių) į ją iš dešinės įteka jos intakas – Paluknos upelis. Į Žeimeną Luknelė įteka prie Luknos kaimo. Iš čia atstumas iki Žeimenos žiočių – 70,9 km.

Luknelės aukštupio atkarpa tarp Balto ir Luknelio ežerų kartais vadinama – Baltele.

Jos aukštupyje yra Pažemio kraštovaizdžio draustinis, toliau apimant visa Luknelio ežerą ir beveik iki pat šio upelio žiočių yra Luknelės hidrografinis draustinis, o žiotys patenka į Žeimenos ichtiologinio draustinio ribas. Į vakarus (apie 500 m) nuo upelio vidurupio yra Girutiškio gamtinis rezervatas. Visa ši teritorija (išskyrus Žeimenos ichtiologinį draustinį) yra viena iš Labanoro regioninio parko sudedamųjų dalių.

Luknelės aukštupyje prie Luknelio ežero yra Paluknos kaimas, jos žemupyje maždaug 120 m nuo jos į pietus yra Juodynėlio viensėdis – V. Šerėno kaimo turizmo sodyba., bei prie jos žiočių Luknos kaimas.

Etimologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Upėvardis kildinamas nuo žodžių luknas („kurio ragai eina į šalis“), lukniuoti („liumpėti, būti klampiam“). Bendresnė šaknies lukn- reikšmė galėjo būti „lenkti, linkti“ iš to – „klimpti, glebti“ (plg. latv. lukns „lankstus“, lukt „lėpti, glebti“)[1].

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]