Asklepijo lazda

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Asklepijo lazda

Asklepijo lazda (lot. Aesculapius caducifer) – simbolinė lazda su aplink ja apsivijusia gyvate arba žalčiu. Graikų mitologijoje su šia lazda vaizduojamas medicinos ir gydymo dievas Asklepijas. Šiuo metu – tai plačiai naudojamas medicinos simbolis[1], dažnai painiojamas su dievo Hermio lazda, kaducėjumi.

Graikų mitologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Graikų mitologijoje Asklepijo atributai – lazda ir gyvatė, buvo dažnai vaizduojami atskirai[2], tačiau vėliau sujungti į vieną simbolį[3].

Gyvatės reikšmė aiškinama įvairiai: gyvatės išsinėrimas iš odos gali simbolizuoti atsinaujinimą[4][5]; kiti aiškino, kad gyvatė suvienija dvejopą daktaro darbo pobūdį, kuris visą laiką susiduria su gyvenimu ir mirtimi, liga ir sveikata[6]. Gyvatės dvilypumą taip pat atspindi vaistų naudojimas[4], kurie gali padėti sergančiam asmeniui, tačiau gali ir jam pakenkti – būtent todėl senojoje graikų kalboje žodis pharmakon reiškė „vaistus“, „narkotikus“ ir „nuodus“[7]. Be to, Senovės Graikijoje buvo manoma, kad iš gyvačių gaunami produktai – gyvačių aliejus bei nuodai, gali būti naudingi. Tuometiniai gydytojai pastebėjo, kad, gyvačių nuodams patekus į kraują, žmogus gali mirti, tačiau organizmas gali įsisavinti nuodus. Todėl kartais šiais nuodais buvo gydomi ligoniai[8].

Taip pat įvairiai aiškinama lazdos reikšmė. Pagal vienus, lazda, kaip ir gyvatė, yra prisikėlimo ir gydymo simbolis, kiti ją sieja su keliaujančių žmonių, taip pat ir gydytojų, simboliu[9].

Kaip bebūtų aiškinama, šie du Asklepijo simboliai buvo sujungti į vieną – apie lazdą apsivyniojusią gyvatę. Manoma, kad aplink lazdą apsivyniojusi tam tikra gyvačių rūšis – Elaphe longissima, Asklepijo žaltys[10].

Teorijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai kurie mokslininkai mano, kad toks Asklepijo lazdos vaizdavimas yra susijęs su tradiciniu drakunkuliozės gydymo būdu – kai rišta, apvaliųjų kirmėlių tipo kirmėlė, yra labai lėtai vyniojama ant lazdelės ir tokiu būdu traukiama iš žaizdos[11].

Dar kiti teigia[12], kad Asklepijo lazda susijusi su Biblijoje, Skaičių knygoje (Sk 21:6-9) minėtu variniu žalčiu apsivijusiu lazdą:

Tada Viešpats pasiuntė žmonėms ugningus žalčius. Jie gėlė žmones, ir nuo to daug izraeliečių mirė. Žmonės ėjo pas Mozę ir sakė: „Nusidėjome, nes kalbėjome prieš Viešpatį ir prieš tave. Užtark pas Viešpatį, kad atimtų nuo mūsų žalčius“. Mozė tad meldėsi už žmones. Viešpats tarė Mozei: „Pasidirbk ugningą žaltį ir pridėk jį prie stulpo. Kiekvienas, kuris yra įgeltas, pažvelgęs į jį liks gyvas“. Mozė tada padirbo varinį žaltį ir pridėjo jį prie stulpo. Kada tik žaltys ką nors įgeldavo, tas žmogus pažvelgdavo į varinį žaltį ir likdavo gyvas.

A. Rubšio ir Č. Kavaliausko Biblija, LVK (katalikų) leidimas, 1998 m.


Dabartinis naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuo metu daug organizacijų, susijusių su medicina ir gydymu, naudoja Asklepijo lazdą kaip savo skiriamąjį ženklą, jį taip pat galima pamatyti ant daugelio vaistinių, medicinos bibliotekų, leidyklų logotipų. Tyrimo JAV metu nustatyta, kad apie 62 proc. profesionalių su medicina susijusių organizacijų naudoja Asklepijo lazdą[13]. Simbolis taip pat paplitęs heraldikoje.

Asklepijo lazdą naudoja ir Lietuvos medicinos įstaigos. Pavyzdžiui, greitosios pagalbos simbolį Gyvenimo žvaigždę – šešiakampę mėlyną žvaigždę su Asklepijo lazda galima pamatyt ant šalies greitosios pagalbos automobilių.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. History of Medicine. The Symbol of Modern Medicine: Why One Snake Is More Than Two (anglų k.) (prieiga 2013-01-06)
  2. Pauzanijas. Graikijos aprašymas. 2.26.1-28.1
  3. Stephen Lock, John M. Last, George Dunea. The Oxford Illustrated Companion To Medicine. 2001 m., 261 psl. (anglų k.)
  4. 4,0 4,1 Albert R. Jonsen, The New Medicine and the Old Ethics. Harvard University Press, 1990 m., 122 psl. (anglų k.)
  5. E. Edelstein ir L. Edelstein (red.). Asclepius: A Collection and Interpretation of the Testimonies. Baltimore, 1945 m., 12 psl. (anglų k.)
  6. Jan Schouten. The Rod and Serpent of Asklepios, Symbol of Medicine. 1967 m., 2 psl. (anglų k.)
  7. Henry E. Sigerist. A History of Medicine. Oxford University Press, 1987 m., 27-28 psl. (anglų k.)
  8. James A. Kelhoffer. Miracle and Mission. Mohr Siebeck, 2000 m., 438–439 psl. (anglų k.)
  9. Andre Menez. The Subtle Beast, Snakes From Myth to Medicine. 2003 m., 14 psl. (anglų k.)
  10. Gerald David Hart, Martin St. J. Forrest. Asclepius: The God of Medicine. 2000 m., 42 psl.
  11. Blayney, Keith. The Caduceus vs. the Staff of Asclepius. Alternative Journal of Nursing, 2007 m. liepa, 14 leid., 4 psl. (anglų k.)
  12. The symbol for the AMA: Medicine for the 21st century Archyvuota kopija 2012-12-22 iš Wayback Machine projekto.. Amerikos Mediconos Asociacija. (anglų k.) (prieiga 2013-01-06)
  13. Walter J Friedlander. The Golden Wand of Medicine: A History of the Caduceus symbol in medicine. Greenwood Press, 1992 m.