Anders Zorn

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Andersas Cornas ir Ema Lam (apie 1880−90 m.)
Cornų šeimos namas

Andersas Cornas (šved. Anders Zorn, g. 1860 m. vasario 18 d. – m. 1920 m. rugpjūčio 22 d.) – Švedijos tapytojas, akvarelistas, ofortistas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Andersas Zornas gimė 1860 m. vasario 18 d. Ivradeno fermoje netoli Moros, Švedijoje. Jo motina Grudd Anna Andersdotter buvo kilusi iš valstiečių ir sezoniškai dirbo vokiečio Leonard Zorn alaus bravore Upsaloje. Dėl skirtingos socialinės padėties nebuvo kalbų apie tėvų vedybas, Leonardas Zornas pripažino tėvystę, bet sūnaus niekuomet nematė, jis mirė 1872 m. Suomijoje. Andersas Zornas augo su motina kaime Mūros apylinkėse, 1872 m. jis buvo išsiųstas mokytis į mokyklą Enšiopinge, kurioje parodė talentą dailei ir 1875 m. pradėjo mokslus Stokholmo dailės akademijoje. Iš pradžių jis tikėjosi tapti skulptoriumi, tačiau susižavėjo akvarele, kuri iki 1887 m. buvo vienintelė jo meninės išraiškos priemonė.

1880 m. Andersas Cornas pagarsėjo studentų parodoje akvarele Gedule. Jo kūriniai buvo pastebėti, pasiturintys miestiečiai užsakė jam portretų. Taip A. Cornas susipažino su pasiturinčio prekybininko žydo šeimos dukterimi Ema Lam, palaikė su ja slaptus ryšius.

Vėliau A. Cornas keliavo į užsienį, praleido šešis mėnesius Ispanijoje, kūrė portretus Londone. 1885 m. rudenį jis vedė Ema Lam (1860–1942). Pora dvejus metus keliavo, kol apsistojo Paryžiuje, kur nuolat gyveno 8 metus su išvykomis vasaros metu į Švediją, bei į kitas vietoves.

1887−1888 m. A. Cornas lankėsi menininkų kolonijoje Sent Ive (Kornvalis, Anglija) ir tuo metu perėjo nuo akvarelės prie aliejinės technikos. 1888 m. šia technika atliktas paveikslas Žvejas Sent Ive buvo pademonstruotas Paryžiaus salone ir susilaukė sėkmės. Jį įsigijo Prancūzijos vyriausybė. 1889 m. pasaulinės parodos Paryžiuje metu A. Cornas buvo apdovanotas Garbės legiono ordinu, tapo tarptautiniu mastu žinomu dailininku. Prie A. Corno žinomumo daugiausiai prisidėjo portretai, kurių ypač daug jis sukūrė septyniose išvykose į JAV. Taip pat dailininkas intensyviai kūrė ofortus (apie 290 vienetų). Svarbią jo kūrybos dalį užėmė aktų gamtos aplinkoje vaizdai, kuriuos jis pradėjo kurti prieš pat 1890 metus.

1896 m. A. Cornas grįžo į Švediją, apsistojo Moroje, kurioje pasistatydino namą (dabar memorialinis namas). Vėlyvuoju kūrybos laikotarpiu dailininkas dažniau tapė buitines, kaimo scenas.

Andersas Cornas mirė 1920 m. rugpjūčio 22 d. Mūroje, palaidotas vietos bažnyčios kapinėse.

Didžiausia dailininko kūrinių kolekcija sukaupta 1939 m. įkurtame Corno muziejuje Mūroje. 2010 m. A. Corno akvarelė „Vasaros malonumai“ buvo parduota už 26 mln. švediškų kronų (3,35 mln. JAV dolerių) ir tapo brangiausiu parduotu švedų menininko kūriniu.[1]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Akvarelės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paveikslai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ofortai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]