Andalūzijos šuo

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Andalūzijos šuo

PavadinimasUn Chien Andalou
RežisieriusLuis Buñuel
Prodiuseris (-iai)Luis Buñuel
Scenaristas (-ai)Luis Buñuel, Salvador Dalí
VaidinaPierre Batcheff
Simone Mareuil
Luis Buñuel
Salvador Dalí
Jaime Miravilles
Metai1929
Trukmė16 min.
Kalbanebylus; titrai prancūziški
IMDb įrašas

Andalūzijos šuo (pranc. Un Chien Andalou:) – šešiolikos minučių trukmės siurrealistinis filmas, sukurtas Luiso Bunjuelio ir Salvadoro Dali 1928 m. (pristatytas 1929 m. Paryžiuje). Vienas garsiausių ir svarbiausių avangardinių siurrealistinių filmų trečiajame dešimtmetyje.

Filmas neturi įprasto siužeto, chronologija sumaišyta, viskas pagrįsta sapnų logika. Gausu šokiruojančių, neįprastų vaizdų: skustuvu perpjaunamas moters akies obuolys, iš delno lendančios skruzdėlės, negyvas asilas ant fortepijono.

„Andalūzijos šuo“ interpretuojamas kaip antiburžuazinis ir antiklerikalinis (Bunjuelis pagarsėjo tokia kritika). Pavyzdžiui, vyras, tempiantis fortepijoną, asilą ir kunigus galėtų būti alegorija socialinių konvencijų naštos, kurią tenka tempti šiuolaikiniam žmogui. Akies obuolio perpjovimas yra tarsi tiesioginis filmo žiūrovo puolimas. Pats Bunjuelis rašė kartu su Dali stengęsis parašyti tokį scenarijų, kad nebūtų nė vienos idėjos ar vaizdo, kurį būtų galima racionaliai paaiškinti. Pasak jo, filme nėra jokių simbolių, ko gero, vienintelis metodas, kuriuo būtų galima jį analizuoti, yra psichoanalizė.