Alfa Romeo

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Alfa Romeo Automobiles S.p.A.
FormaPrivati įmonė
PramonėAutomobilių
Įkurta1910 m. liepos 24 d.
Centrinė būstinėTurinas, Italija
ProdukcijaAutomobiliai
Tinklalapishttp://www.alfaromeo.com/

Alfa Romeo – automobilių gamintojas iš Italijos, įkurtas 1910 m. Alfa Romeo yra FIAT grupės narė nuo 1986 m. originalus kompanijos pavadinimas yra A.L.F.A., reiškiantis Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (Lombardijos automobilių gamykla).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kompanija, kuri vėliau išsivystė į Alfa Romeo, buvo sukurta kaip Societa Anonima Italiana Darracq (SAID) 1906 m., sudarytos iš Prancūzijos Alexandro Darracqo firmos ir kelių Italijos investuotojų. Vienas iš jų Ugo Stella 1909 m. tapo įmonės vadovu. Tais pačiais metais, Darracqo automobilių pardavimams lėtėjant, Stella įkūrė naują įmonę A.L.F.A. Pirmasis naujosios kompanijos pagamintas automobilis buvo 1910-ųjų A.L.F.A 24 HP, kurio dizainą kūrė Giuseppe Merosi. Einant metams buvo pagaminta dar keli nauji modeliai – A.L.F.A 40/60 HP. Tačiau prasidėjęs I pasaulinis karas sustabdė bet kokią įmonės veiklą keleriems metams.

Pirmasis Alfa Romeo automobilis 1910-ųjų 24 HP

1915 m. rugpjūčio mėnesį kompanija tapo Neapolio inžinieriaus Nicola Romeo nuosavybe, kuris pavertė įmonę Italijos kariuomenės karinių reikmenų gamykla. Automobilių gaminimas nebuvo prioritetas, tačiau viskas pasikeitė 1919 m., kai buvo pagaminta 105 nauji automobiliai. 1920 m. kompanijos vardas buvo pakeistas į Alfa Romeo, o tais pačiais metais buvo pagamintas Torpedo 20-30 HP modelis, ant kurio jau buvo uždėtas Alfa Romeo ženkliukas.

Pirmosios pergalės sporto srityje Alfa Romeo aplankė 1920 metais, kai Giuseppe Campari laimėjo Mugelo lenktynes, o antrąją vietą Targa Florio laimėjo Enzo Ferrari.

1923 m. nauju įmonės vadovu tapo Vittorio Jano. Pirmasis automobilis esant naujam vadovui buvo Alfa Romeo P2 modelis, skirtas P2 Grand Prix čempionatui. Būtent su šiuo modeliu Alfa Romeo laimėjo pirmąjį 1925 m. vykusį pasaulio čempionatą.

Vėliau komandą paliko Enzo Ferrari, įkūręs savo kompaniją Ferrari. O nuo 1932 m. Alfa Romeo perėjo Italijos vyriausybės žinion.

Šiuo automobiliu žavėjosi ir automobilių pramonės pradininkas Henry Ford. 1939 m. asmeniniame pokalbyje su tuometiniu Alfa Romeo direktoriumi Ugo Gobbato jis pasakė:

„Kai aš pamatau pro šalį važiuojančią Alfa Romeo, aš nukeliu savo kepurę“ (angl. When I see an Alfa Romeo go by, I tip my hat.)[1]

Alfa Romeo gamykla buvo visiškai sugriauta per II pasaulinį karą, tad veikla vėl buvo sustabdyta.

Alfa Romeo 158

Pasibaigus karui Alfa Romeo ėmė įrodinėti, jog lenktynių trasoje jos automobiliams lygių nėra. 1950 m. startavęs naujasis Formulės 1 čempionatas buvo puikus sportinis startas Alfa Romeo. Su naujuoju Alfa Romeo 158 modeliu Giuseppe Farina laimėjo pirmąjį Formulės 1 čempionatą. Po metų Juan Manuel Fangio vėl pasiekė tą patį rezultatą. Į Formulę 1 įžengus Ferrari ekipai, Alfa Romeo nusprendė pasitraukti iš lenktynių.

1966 m. Alfa Romeo laimėjo Amerikos sportinių automobilių klubo rengiamą Trans-Am čempionatą. Visame septintame dešimtmetyje Alfa Romeo dalyvavo visose lenktynėse su modeliu Tipo 33. Dar keletą pergalių kompanija pasiekė 1975 ir 1977 m.

Nuo 1979 iki 1985 m. Alfa Romeo buvo sugrįžusi į Formulę 1, tačiau didelių pasiekimų nepasiekė. Šio periodo metu komanda pelnė 2 pole pozicijas, 3 trečiąsias vietas, 2 antrąsias vietas ir vieną greičiausią lenktynių ratą.

Tuo pačiu metu Alfa Romeo vėl susidūrė su finansiniais sunkumais, tad vyriausybė 1986 m. sukūrė naują FIAT grupę, kuri taip gamino ir Lancia modelius.

2005 m. Maserati buvo nupirkta iš Ferrari ir perėjo į pilną Fiat grupės valdymą. Fiat planuoja kurti sportinės ir prabangios klasės Maserati ir Alfa Romeo automobilius.

2007 m. Fiat Auto S.p. A. buvo perorganizuota ir buvo sukurtos keturios naujos automobilių gamintojos: Fiat automobilų S.p. A., Alfa Romeo automobilių S.p. A., Lancia automobilių S.p. A. ir Fiat lengvųjų komercinių automobilių S.p. A. Visos šios kompanijos visiškai priklauso Fiat grupei.

Šiuo metu Alfa Romeo be lengvųjų automobilių gamina lėktuvų variklius, sunkvežimius, komercinius automobilius, autobusus ir troleibusus.

2018 m. kompanija sugrįžo į Formulės 1 lenktynes sudariusi sutartį su Sauber komanda.[2]

Alfa Romeo emblema[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Alfa Romeo logotipo kaita

1910 m. braižybos specialistas Romano Cattaneo gavo užduotį sukurti ženklą naujai sukurtai Milano automobilių kompanijai ALFA. Sakoma, kad jis belaukdamas traukinio Milano geležinkelio stotyje pamatė viziją – raudonąjį viduramžių Viskontų šeimos kryžių ir karūnuotą angį, ryjančią saracėną – herbą, pavaizduotą ant Milano Sforza pilies durų.

1918 m., kai kompanijai pradėjo vadovauti Nicola Romeo, emblema buvo šiek tiek pakeista, padedant Giussepe Merosi. Pridėtas Milano herbas kairėje pusėje, o rate įrašyti žodžiai ALFA ROMEO bei MILANO vertikaliai, kurį supo du Savojų dinastijos mazgai, pagerbiant Italijos karalystę.

Po 1925 m. pergalės P2 čempionate ženkle atsirado ąžuolo vainikas.

1946 m. po Italijos respublikos pergalės Savojų simbolika buvo pakeista dvejomis vingiuotomis linijomis.

Žodis MILANO, kaip ir vingiuotos linijos buvo išimtos iš emblemos po to, kai aštuntame dešimtmetyje Alfa Romeo gamykla persikėlė į Neapolį.

Dabar gaminami Alfa Romeo modeliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

MiTo Giulietta 4C 4C Spider Giulia Stelvio

Taip pat žiūrėkite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Griffith, Borgeson (1990). Alfa Romeo. I creatori della Leggenda. Nada Edizioni. ISBN 8879110454.
  2. Alfa Romeo to return to F1 with Sauber