Aleksijus I Megas Komninas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Aleksijus I Megas Komninas
Komninų dinastija
Gimė 1182 m.
Konstantinopolis
Mirė 1222 m. vasario 1 d. (~40 metų)
Trapezundas
Tėvas Manuilas Komninas
Motina Rusudan
Sutuoktinis (-ė) Teodora Aksuchina
Vaikai Jonas I Megas Komninas
Manuilas I Megas Komninas
dukra (?)
Trapezundo imperatorius
Valdė 1204-1222 m.
Pirmtakas -
Įpėdinis Andronikas I Gidas

Aleksijus I Megas Komninas (gr. Αλέξιος Α΄ Μέγας Κομνηνός, Alexios I Megas Komnēnos, g. 1182 m. Konstantinopolis – m. 1222 m. vasario 1 d. Trapezundas) – Komninų dinastijos pirmasis Trapezundo imperatorius, valdė 12041222 m.[1]

Aleksijus I buvo vyriausias Manuilo Komnino ir Gruzijos karaliaus Georgo III dukros Rusudan sūnus, Bizantijos imperatoriaus Androniko I anūkas.

1185 m. Konstantinopolyje įvykus sukilimui žuvo Aleksijaus I dėdė ir tėvas, o nepilnamečiai vaikai Aleksijus I ir brolis Dovydas, buvo išvežti į Gruziją, pas tetą, karalienę Tamarą. 1204 m. žlugus Konstantinopoliui, pabėgusiems Komninams atsirado galimybė susigrąžinti valdžią. Su Gruzijos kariniu palaikymu, Aleksijus su broliu atkūrė savo valdžią Juodosios jūros pietinėje pakrantėje: Paflagonijoje ir Ponte. Netrukus Aleksijus I buvo paskelbtas imperatoriumi.

12051208 m. ir 1214 m. Aleksijaus I vadovaujama armija patyrė pralaimėjimus prieš Nikėjos imperijos imperatoriaus Teodoro I Laskario ir seldžiukų armijas. 1214 m. prie Sinopo jis buvo paimtas į seldžiukų nelaisvę ir paleistas už išpirką, o Paflagonijos teritoriją iki Sinopo tarpusavyje pasidalino Nikėjos imperija ir Rumo sultonatas. Po šių nesėkmių Trapezundo imperija liko nedidelė nepriklausoma regioninė valstybė.

Aleksijaus I šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aleksijus I Megas Komninas
Gimė: 1182 m. Mirė: . 1222 m. vasario 1 d.
Karališkieji titulai
Prieš tai:
naujas titulas
Trapezundo imperatorius
12041222 m.
Po to:
Andronikas I Gidas