2012 (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
2012

Pavadinimas2012
Kilmės šalisJAV
RežisieriusRoland Emmerich
Prodiuseris (-iai)Roland Emmerich
Mark Gordon
Harald Kloser
Larry J. Franco
Ute Emmerich
Scenaristas (-ai)Harald Kloser
Roland Emmerich
KompozitoriusHarald Kloser
Thomas Wander
VaidinaJohn Cusack
Chiwetel Ejiofor
Amanda Peet
Thandie Newton
Oliver Platt
Zlatko Burić
Beatrice Rosen
Metai2009
ŽanrasVeiksmo, fantastinis, drama
Trukmė158 min.
Kalbaanglų
PlatintojasColumbia Pictures
KinematografijaDean Semler
Biudžetas200 mln. JAV dol.[1]
Pajamos791,2 mln. JAV dol.[2]
IMDb įrašas

2012 – 2009 m. JAV apokaliptinė, mokslinės fantastikos veiksmo drama. Filme pasakojama apie tariamą pasaulio pabaigą 2012 metais, pagrįstą majų kalendoriaus ciklo pabaiga.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Džeksonas Kurtisas (akt. John Cusack) – buvęs fantastinių romanų rašytojas. Tačiau fantastinių romanų rašymas daug turto nesukrovė, tad jis, įpusėjęs gyvenimą užsidirba kaip rusų milijardieriaus Jurijaus Karpovo asmeninis vairuotojas. Nors ir čia dideliais pinigais nekvepia. Galbūt tai, o galbūt nuolatinis gyvenimas fantastinėse erdvėse turėjo įtakos ir asmeniniam gyvenimui – Džeksonas išsiskyręs, tačiau su žmona Keite (akt. Amanda Peet) spėjo susilaukti dviejų vaikų: Nojaus (akt. Liam James) ir Lilės (akt. Morgan Lily).

Džeksonas ir Keitė praeityje išgyveno krizę, bet dabar jų gyvenimas gana ramus, jei nekreiptume dėmesio į tai, jog tikrosios šeimos jau nebėra ir jie gyvena atskirai. Tačiau vieną gražią diena jų – kaip ir milijardų kitų pasaulio gyventojų – gyvenimus aukštyn kojom apverčia ne šiaip kokia ekonominė krizė, o tikra katastrofa. Pasaulį ima krėsti gamtiniai kataklizmai. To priežastis – suaktyvėjusi Saulės veikla. Saulė išspinduliuoja didelį kiekį aktyvių neutrinų, kurie įkaitina Žemės branduolį. Šiuos pokyčius tiriantis geologas Adrianas Helmslis su kolegomis padaro išvadą, kad visuotinė katastrofa neišvengiama.

Galingiausių valstybių vadovai organizuoja gelbėjimosi laivų statybą Kinijos Himalajų kalnuose, į kuriuos pardavinėja bilietus už 1 mlrd. eurų vienam asmeniui. Tuo tarpu žemėje prasideda drebėjimai, tektoninių plokščių persistūmimai, ima šėlti siaubingos audros, o visi veikiantys ir jau neveikiantys pasaulio ugnikalniai prabunda; iš jų ima lyti neregėto dydžio akmenimis bei lietis lavos jūros. Vandenynuose kyla neregėti cunamiai. Nežinia, ar yra vilties, kad Saulė vėl nurims ir viskas grįš į senas vėžes.

Džeksonui tenka gelbėti savo šeimą nuo beveik neišvengiamos pražūties, kurią jam išpranašauja keistuolis Jeloustono parke. Bet Džeksonas ne vienas toks – norintis išgelbėti artimuosius. Pasaulyje yra keli milijardai žmonių ir visiems rūpi išgelbėti savo šeimas arba bent jau išsigelbėti patiems. Džeksonas iš keistuolio gauną žemėlapį, kuriame nurodyta mistinių gelbėjimosi „kosminių laivų“ vieta, tačiau jis nežino, kad neturi bilietų …

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • John Cusack – pagrindinis veikėjas Jackson Curtis, buvęs mokslinės fantastikos rašytojas, dabar rusų milijardieriaus asmeninis vairuotojas
  • Chiwetel Ejiofor – Adrian Helmsley, JAV prezidento mokslo patarėjas
  • Amanda Peet – Kate Curtis, Jackson Curtis buvusi žmona
  • Liam James – Noah Curtis, Jackson ir Kate sūnus
  • Morgan Lily – Lilly Curtis, Jackson ir Kate duktė
  • Thomas McCarthy – Gordon Silberman, Kate gyvenimo draugas, plastinių operacijų chirurgas
  • Danny Glover – Thomas Wilson, JAV prezidentas
  • Thandie Newton – Laura Wilson, JAV prezidento duktė
  • Oliver Platt – Carl Anheuser, JAV prezidento komandos vadovas
  • Zlatko Burić – Yuri Karpov, milijardierius rusas
  • Beatrice Rosen – Tamara, milijardieriaus ruso draugė

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Blair, Ian (2013-11-06). „'2012's Roland Emmerich: Grilled“. The Wrap. Suarchyvuota iš originalo 2009-11-14. Nuoroda tikrinta 2012-12-09.
  2. „2012“. Suarchyvuota iš originalo 2021-02-18. Nuoroda tikrinta 2021-02-18.