Vidurinės Lietuvos kariuomenės Nuopelnų kryžius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vidurinės Lietuvos kariuomenės Nuopelnų kryžius
Thumb
Thumb

Kryžius su juosta
Valstybė Lenkijos vėliava Lenkija
Tinkamumas Vidurinės Lietuvos kariuomenės vadai ir karininkai
Būklė juo buvo apdovanojama
Statistika
Įsteigtas 1922 m. vasario 25 d.
Iš viso apdovanota 1439

Vidurinės Lietuvos kariuomenės Nuopelnų kryžius (lenk. Krzyz Zaslugi Wojsk Litwy Srodkowej) – karinis apdovanojimas, Vilniaus seimo Vidurinėje Lietuvoje įsteigtas 1922 m. vasario 25 d., įtrauktas į Lenkijos apdovanojimų sistemą 1926 m.[1]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuo karinio pasižymėjimo ženklu buvo apdovanojami aukščiausi Vidurinės Lietuvos kariuomenės vadai, vadovavę mūšiams prie Vilniaus, ir karininkai, su Lietuvos–Baltarusijos divizija, vadovaujama Želigovskio, tiesiogiai dalyvavę kariniuose veiksmuose 1920 m. nuo spalio 9 iki lapkričio 19 d.

Nuopelnų kryžius buvo duodamas iki 1926 m. pabaigos. Įteikti 1439 apdovanojimai.[2] Tarp apdovanotųjų: maršalas juzefas Pilsudskis, generolas Liucijanas Želigovskis, kariuomenės štabo viršininkas Marian Zyndram-Kościałkowski, kariuomenės vadai Daniel Konarzewski, Jan Rządkowski, taip pat Jan Grankowski, Maksymilian Hajkowicz, Wacław Iwaszkiewicz, Marian Zyndram-Kościałkowski, Michał Krukowski.

Kryžių gamino privačios bendrovės. Jam gauti reikėjo pateikti Apdovanojimo diplomą ir sumokėti į kasą ženklo gamybos kainą.

Aprašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuopelnų kryžius – stilizuotas riterių kryžius su platėjančiais į galus ir šiek tiek įlenktais šonuose petimis. Kryžiaus priekyje, jo centrinėje dalyje, išlietas reljefinis vaizdas erelio su išskleistais sparnais, naguose laikančio skydą su Lietuvos herbu (Vytimi). Kryžiaus pečiai tarpusavyje sujungti laurų vainiku, sudarančiu siaurą žiedą. Viršutiniame kryžiaus petyje įrašyta „WILNO“, ant horizontalių ir žemutinio peties – datos „9.Х.", „19.IX.", „1920".

Kryžiaus reverse ant horizontalių pečių įrašyta „LITWA–SRODKOWA". Ant vertikalių pečių pavaizduoti du kardai, savo viršūnėmis nukreipti į kryžiaus galus. Centrinėje dalyje – apvali, juostoje įrėminta lentelė. Ant lentelės buvo įspaudžiamas apdovanojimo eilės numeris.

Kryžiaus perimetras įrėmintas siauru borteliu. Visi įrašai iškilūs.

Kryžius buvo gaminamas iš šviesios bronzos. Jo dydis 43х43 mm.

Kryžius buvo segamas prie žalios šilkinės muaro juostos su septyniomis geltonai raudonomis išilginėmis juostelėmis. Juostos plotis 37 mm, kiekvienos juostelės plotis 1 mm.

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Lenkijos apdovanojimų sistema Archyvuota kopija 2016-10-02 iš Wayback Machine projekto. (rusų k.)]
  2. Rozporządzenie Ministra Spraw Wojskowych G.M.I.L. 1254 z 1926 r. (Dziennik Personalny z 1926 r. Nr 12, s. 70)