Vėdelis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vėdelis
vok. Wedel
      
Miesto rotušė
Laiko juosta: (UTC+2)
------ vasaros: (UTC+3)
Valstybė Vokietijos vėliava Vokietija
Žemė Šlėzvigas-Holšteinas Šlėzvigas-Holšteinas
Apskritis Pinebergo apskritis
Gyventojų (2011) 32 360
Plotas 33,82 km²
Tankumas (2011) 957 žm./km²
Altitudė 8 m
Tinklalapis www.stadt.wedel.de
Vikiteka Vėdelis

Vėdelis (vok. Wedel) – miestas Vokietijoje, Šlėzvigo-Holšteino žemėje. Įsikūręs ant dešiniojo Elbės upės kranto, yra maždaug 20 km į pietus nuo Elmshorno ir 17 km į vakarus nuo Hamburgo. Yra du muziejai, mėgėjų teatras, taip pat laivas-teatras, universitetas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rašytiniuose dokumentuose miestas pirmą kartą paminėtas 1212 m., tačiau nėra visiškai aišku, ar ten neminima kokia nors kita gyvenvietė tokiu pačiu pavadinimu. Pavadinimas reiškia 'tvenkinio krantas'. Greičiausiai taip pavadintas pagal nedidelį Wedeler Aue upelį, kuris kėlė kliūčių svarbiam vietos prekybos maršrutui. Priklausė Šauenburgo grafų valdoms.

Iki XVII a. mieste intensyviai prekiauta galvijais (ypač jaučiais). Trisdešimtmečio karo metu miesto ūkiai buvo smarkiai nualinti, dėl to smuko galvijų prekyba. Didžiojo maro laikotarpiu XVIII a. miestas buvo net keletą kartų sudegintas iki pamatų. 1848 m. vokiečių dauguma Šlėzvigo-Holšteino žemėje, įskaitant ir Vėdelį, sukilo prieš Danijos valdymą ir ketino prisijungti prie Vokietijos federacijos. 1864 m. į kraštą įsiveržus prūsų ir austrų kariams, buvo nutrauktas du šimtmečius trukęs Danijos valdymas. Miestas vėl pamažu ėmė klestėti. 1875 m. suteiktos miesto teisės. Antrojo pasaulinio karo metu britų karališkosioms oro pajėgoms bombardavus miestą, 70 % miesto tapo griuvėsiais. 1954 m. pradėti didelio masto atstatymo darbai.

Žymūs žmonės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]