Suknelė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Vakarinė suknelė, Prancūzijos mados ir technologijų institutas

Suknelė – moteriškas drabužis, kurį sudaro išvien sujungta liemenį dengianti dalis ir sijonas.

Priklausomai nuo mados ir moters kuklumo:

  • viršutinė suknelės dalis visiškai uždengia pečius ar juos šiek tiek atidengia, ar visiškai apnuogina;
  • apatinė suknelės riba gali būti įvairiame aukštyje – prie pat kulniukų, ties blauzdomis ar aukščiau kelių.
  • Iš priekinės ir ypač iš nugaros pusės suknelėje gali būti iškirptė (dekoltė), visiškai apnuoginanti atitinkamą kūno dalį (nugarą, krūtinę aukščiau krūtų, pilvą).
  • suknelė gali būti iš aptempiančio ar pusskaidrio audinio.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Moteris su suknele, grojanti arfa

Anksčiau sukneles dėvėjo daugelis moterų, kadangi tai buvo patogu – vienas drabužis uždengia beveik visą kūną. Dažnai jos būdavo vienspalvės, vienodo rašto per visą ilgį. Suknelės buvo dėvimos tiek aukštuomenės, tiek paprastų moterų, kasdien ir švenčių progomis. XIX a., norėdamos pabrėžti savo liemenį, taliją, moterys (ypač aukštuomenės) susijuosdavo dirželiu.

Tačiau XX amžiuje ėmus formuotis drabužių madoms, išaugo sijonų ir liemenių bei palaidinių pasiūla ir pasirinkimas, moterys dažniau ėmė mūvėti kelnes, todėl besirinkdamos drabužius daugelis moterų ėmė vengti vientisos suknelės, kadangi ji suteikia mažiau galimybių pabrėžti savitumą. Be to, suknelė nesuteikia galimybės pabrėžti vien tik krūtinę, taliją ar dubens formą, be to, uždengia kojas – atskira apranga labiau tinkama atskiroms kūno dalims ir jų proporcijoms pabrėžti.

Šiuolaikinės suknelės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiais laikais sukneles dažniausiai dėvi mergaitės ir jaunos merginos, taip pat jaunoji vedybų metu (balta vestuvinė suknelė). Tačiau suknelė išlieka ir kitų moterų kasdienės aprangos dalimi (dažniau šiltuoju metų laiku), ypač namų aplinkoje, nesirodant viešumoje ir pan.

Nepaisant to, suknelės yra dėvimos aukštuomenėje – madų dizaineriai dabar sukuria itin originalių suknelių – tiek savo forma, tiek ir medžiaga, glaudumu, iškirptėmis. Originaliomis suknelėmis mėgstama pasimėgauti vakarėliuose, pramogų šou ir kt.

Kai kurie erotinio trikotažo gamintojai gamina labai trumpas sukneles, vos pridengiančias sėdmenis, plono pluošto ar pusiau permatomas. Tokios trumpos suknelės nedaug skiriasi nuo ilgesnės palaidinės ar naktinių ir gali sudaryti jaunos, nepatyrusios, mergaitiškos asmenybės įspūdį arba labai gundančios, viliojančios.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]