Blauzda

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Vabzdžio koja (Tibia – blauzda)

Blauzda – stuburinių ar nariuotakojų kojos dalis. Stuburinių blauzda – užpakalinės galūnės dalis tarp kelio ir čiurnos. Blauzdos skeletą sudaro blauzdikaulis ir šeivikaulis. Priekinės galūnės analogiška dalis yra dilbis.

Nariuotakojų blauzda – antrasis iš viršaus kojos narelis.

Žmogaus blauzda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žmogaus blauzdos raumenys

Blauzdos griaučius sudaro 2 kaulai: blauzdikaulis ir šeivikaulis. Pagrindinę atramą sudaro tvirtas trisienis kaulas – blauzdikaulis. Šeivikaulis (išorinis briaunotas kaulas) vienu galu yra prisitvirtinęs prie blauzdikaulio, o apačioje kartu su blauzdikauliu ir pėdos šokikauliu įeina į čiurnos sąnario sudėtį (blauzdinį pėdos sąnarį).

Raumenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Blauzdos raumenys sudaro 3 grupes: priekinę, išorinę ir užpakalinę. Priekiniai raumenys tiesia pėdą ir pirštus (kelia į viršų), užpakaliniai raumenys lenkia pėdą ir pirštus (traukia žemyn). Dvilypis, plekšninis ir padinis raumenys apačioje baigiasi Achilo sausgysle. Išoriniai raumenys kelia šoninį pėdos kraštą.

Kraujagyslės ir nervai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Blauzdos kraujagyslės eina 2 pluoštais. Priekinė blauzdos arterija (lot. a. tibialis anterior) leidžiasi tarp priekinių blauzdos raumenų ir, pasiekusios padą, skylą į vidines ir šonines pado kraujagysles. Šalia priekinės blauzdos arterijos yra bendravardė vena.

Visi blauzdos nervai yra sėdimojo nervo šakos.

Ligos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Venų išsiplėtimas (venų varikozė)
  • Arterijų spazmai


Vikižodynas
Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas blauzda