Resident Evil 2

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Resident Evil 2
Kūrėjas Capcom
Leidėjas „Capcom“
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data 1998 m. sausio 21 d.
Žanras (-ai) Išlikimo siaubas
Režimas Vieno žaidėjo
Reitingai
Platforma PlayStation, PSN, Microsoft Windows, Nintendo 64, Dreamcast, GameCube

2019 m. versija: PlayStation 4, Xbox One, Windows

Versija 1.04 (JAV) / 1.1.0 (Japonijoje)
Variklis
Platinimas Optinis diskas, žaidimo kasetė
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys žr. Resident Evil“ serija

Resident Evil 2 (liet. Absoliutus blogis 2), Japonijoje žinomas kaip Biohazard 2 (jap. バイオハザード = Baiohazādo) – antroji siaubo mokslinės fantastikos kompiuterinių žaidimų serijos dalis, kurią 1998 m. sukūrė ir išleido japonų kompanija „Capcom“ „Sony PlayStation“ žaidimų kompiuteriui. Tai yra žaidimo „Resident Evil“ tęsinys.

„Resident Evil 2“ yra vienas populiariausių „Resident Evil“ franšizės žaidimų, parduotas 5,82 mln. kopijų tiražu „PlayStation“ konsolei, iš viso − 6,71 kopijų.[1] Metacritic suvestinės duomenimis, vidutiniškai žaidimas kritikų įvertintas 89 balais iš 100 „PlayStation“ konsolei.[2]

Kompozitoriai: Masamis Ueda (上田正美), Šusaku Učijama (内山修作), Šunas Nišigakis (西垣俊). Prodiuseris: Šindžis Mikamis (三上真司).

2019 m. sausio 25 d. išleista perkurta šio žaidimo versija Microsoft Windows, PlayStation 4 ir Xbox One platformoms.

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Patys pagrindiniai žaidimo principai lyginant su pirmąja dalimi buvo išlaikyti:

Veikėjai juda iš anksto sugeneruotų 2D grafikos paveikslėlių fone, valdymo schema trimatė, paliktos tos pačios durų, laiptų, vartų animacijos, kol į atmintį keliama kito ploto informacija. Priešai negali pereiti iš vieno ploto į kitą. Daiktų kiekis, kurį vienu metu gali neštis veikėjai, yra ribotas, nepriklausomai nuo jų dydžio taip pat kaip ir anksčiau, o dėžės, kuriose daiktus galima palikti, turi paliktą daiktų inventorių skirtingose žaidimo vietose.

Tačiau yra keletas pakeitimų:

  • apie veikėjo sveikatos būklę įspėja jo kūno padėtis: lengvai sužeistas jis bėgioja lėčiau viena ranka laikydamasis už pilvo, smarkiai sužeistas jis vos velkasi, negali bėgti.
  • žaidime iš viso galimi 4 scenarijai, po 2 kiekvienam veikėjui. Vieną kartą pabaigus žaidimą („A“ scenarijų) galima žaisti iš kito veikėjo perspektyvos („B“ scenarijus). B scenarijai keičiasi priklausomai nuo to, kokie veiksmai buvo atliekami A scenarijų metu.
  • priklausomai nuo žaidime atliktų veiksmų (laiko, praleisto žaidžiant, išsaugojimų kiekio ir pan.), žaidėjas pabaigoje yra įvertinamas. Už aukštą įvertinimą jam prieinami geresni ginklai arba papildomi mini scenarijai.
  • kiekviename scenarijuje yra nenugalimas priešas, kuris pagrindinį veikėją persekioja iki pat pabaigos. A scenarijuose tai mutavęs V. Birkinas, B scenarijuose – kompanijos „Umbrella“ siųstas žmogaus formos bioorganinis ginklas, pavadinimu „Mr. X“.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Praėjus trims mėnesiams po incidento, įvykusio Rakūno miestelio (Raccoon) pakraščiuose, 1998 m. spalio 28 d. į savo naująją darbovietę RPD (Rakūno policijos komisariate, Raccoon Police Department) atvažiuoja ką tik policininku tapęs Leonas Skotas Kenedis (Leon Scott Kennedy) bei dingusio brolio Kriso ieškanti sesuo Klerė Redfyld (Claire Redfield). Tačiau paskutinėmis dienomis miestas pasikeitė neatpažįstamai: gatvės užbarikaduotos, aplinkui mašinų nuolaužos, dalis pastatų apgadinti, pakelėse guli lavonai. Situacija tampa dar labiau painesnė paaiškėjus, kad tie lavonai vis tik gyvi ir išalkę, o į pistoleto šūvius vargiai reaguoja. Abiem atvykėliams pavyksta ištrūkti iš itin nesvetingo priėmimo, bet įsėdus į šalikelėje pastatytą policijos automobilį ir vos tik spėjus susipažinti įvyksta avarija – prieš į automobilį atsitrenkiant iš paskos lekiančiam nevaldomam sunkvežimiui, jie priversti išlipti priešingose mašinos pusėse.

Čia prasideda žaidimas su aiškiu pirmuoju tikslu: nusigauti iki Rakūno policijos komisariato ir rasti saugų kelią iš miesto.

Veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaip ir pirmojoje dalyje, pagrindinių valdomų veikėjų yra du: nauji herojai Leonas Kenedis ir Kler Redfyld. Kiekvienu atveju žaidimas labai skiriasi; viena iš svarbiausių naujovių lyginant su pirmąja dalimi yra galimybė keisti priešingo veikėjo scenarijų, kuris pasiekiamas vieną kartą baigus žaidimą.

Žaidime yra taip ir šie veikėjai:

  • Robertas Kendo (Robert Kendo) – sutinkamas A scenarijuose žaidimo pradžioje ir iškart miršta.
  • Marvinas Branagas (Marvin Branagh) – sutinkamas A scenarijuose tik žaidimo pradžioje. Jis vienintelis likęs gyvas RPD policininkas.
  • Ada Vong (Ada Wong) – pasirodo ir yra valdoma tik Leono scenarijuose. Leonui ji paaiškina neva ieškanti savo vaikino, vėliau paaiškėja, kad ji šnipė, kurios tikslas – nežinomai organizacijai suteikti „G“ viruso – naujausio korporacijos „Umbrella“ kūrinio – pavyzdį.
  • Šeri Birkin (Sherry Birkin) – valdoma tik Kler scenarijuose. Ji pati jauniausia (14 m.) „Resident Evil 2“ žaidimo veikėja. Šeri yra mokslininkų Viljamo Birkino ir Anetės Birkin dukra, kuriai pačiai nežinant patikėtas pakabukas su naujausio tėvų kūrinio – „G“ viruso – pavyzdžiu.
  • Anetė Birkin (Anette Birkin) – Šeri motina, Viljamo – „G“ viruso kūrėjo – žmona, siekianti atkeršyti už vyro mirtį. Sutinkama visuose scenarijuose.
  • Viljamas Birkinas (William Birkin) – „T“ ir „G“ virusų kūrėjas, Šeri tėvas, dirbęs kompanijoje „Umbrella“. Dėl nesutarimų su kompanijos vyresnybe, pasiunčiamas specialusis būrys su tikslu paimti iš jo laboratorijos „G“ viruso pavyzdį. Pats mokslininkas nušaunamas, tačiau prieš mirtį spėja susileisti likusią „G“ viruso ampulę, kas sukelia didžiules jo kūno mutacijas. Žaidime jis pasirodo kaip pagrindinis „A“ scenarijų priešas.
  • Brajanas Aironsas (Brian Irons) – korumpuotas Rakūno policijos komisariato viršininkas, dėl kurio suplanuotos veiklos žuvo visi tuo metu dirbę policininkai. Pasirodo tik Kler scenarijuose.
  • Benas Bertolučis (Ben Bertolucci) – žurnalistas, siekęs paviešinti B. Aironso aferas. Išliko gyvas tik todėl, kad užsirakino kalėjimo kameroje, tačiau tai nesutrukdė pas jį įsiveržti mutavusiam V. Birkinui. Pasirodo tik Leono scenarijuose.
  • Hankas (HUNK) – specialiojo būrio, pasiųsto paimti iš V. Birkino laboratorijos „G“ viruso pavyzdį, vadovas ir vienintelis likęs gyvas narys. Valdomas veikėjas tik specialiajame minižaidime, kuris prieinamas tik kartą pabaigus A ir B scenarijus.

Miršta visi čia minėti veikėjai, išskyrus Leoną, Klerę, Šeri, Adą ir Hanką.

Versijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmą kartą žaidimas išleistas 1998 m. sausio 21 d. JAV „Sony PlayStation“ žaidimų kompiuteriui.

Resident Evil 1,5[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antrosios „Resident Evil“ dalies kūrimas truko beveik dvejus metus. Jo išleidimo data buvo ilgai atidėliojama, o atlikus 80 % kūrimas buvo nutrauktas („Capcom“ nusivylė rezultatu), jį imtasi kurti iš naujo (visiškai perdaryta versija ir yra šiuo metu žinoma kaip „Resident Evil 2“). Prie Resident Evil: Director’s Cut Dual Shock leidimo pridėtas ir demonstracinis diskas su iškarpomis iš minėtosiosios niekada nepasirodžiusios alfa versijos. Toji versija vėliau buvo pavadinta Resident Evil 1,5.

Prototipinėje versijoje pagrindiniai veikėjai taip pat buvo du: Leonas Kenedis ir Elza Volker (Elza Walker). Pastaroji nuo Klerės skyrėsi tik išvaizda ir tuo, kad nebuvo susijusi su jokiu veikėju iš kitų Resident Evil dalių. Kai kurie kiti personažai, kurių vaidmuo galutinėje versijoje minimalus (pvz., Marvinas Branagas), alfa versijoje buvo vieni svarbiausių, padėjusių pagrindiniams veikėjams išsigelbėti. Labai skyrėsi grafinis prototipo ir galutinės versijos dizainas – pastarojoje pagrindinei žaidimo erdvei – Rakūno policijos komisariatui – suteikta senoviškesnio pastato išvaizda.

„Resident Evil 2: Dual Shock“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ši versija pasirodė po kelių mėnesių nuo pirmojo leidimo. Jos pagrindiniai skirtumai:

  • pridėtas suderinamumas Dual Shock valdymo pultu (vibracijos funkcija, analoginiai jungikliai).
  • pridėtas naujas mini žaidimas „Extreme Battle Mode“, kurį galima pasiekti vieną kartą pabaigus žaidimą. Jo tikslas – rasti ir išjungti keturias bombas, paslėptas komisariate.
  • pridėtas rezultatų vertinimas standartiniam mini žaidimui.

Windows OS[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šioje versijoje išlaikyti „Dual Shock“ versijos atnaujinimai bei:

  • pridėtas iliustracijų ir veikėjų modelių meniu.
  • pridėtas „Sunkus“ žaidimo lygis.

Sega „Dreamcast“ versija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šioje versijoje išlaikyti žaidimo, skirto Windows OS, atnaujinimai bei:

  • galimybė stebėti veikėjo sveikatos būklę „Dreamcast“ atminties saugojimo įrenginyje (VMU);
  • Japonijoje – pridėtas tuo metu neišleisto žaidimo „Resident Evil: Code Veronica“ demonstracinis diskas su kai kuriomis „Resident Evil“ garso takelių melodijomis.

Nintendo 64 versija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dėl labai ribotų konsolės galimybių, žaidimo suspaudimas (iš 1,3 GB iki 64 MB) ir perprogramavimas truko itin ilgai. Jo skirtumai lyginant su kitomis versijomis:

  • nėra žaidimo „Extreme Battle Mode“.
  • pridėta keletas dokumentų, kurie susiejo žaidimą su dar neišleistomis „Resident Evil“ dalimis.
  • pridėta galimybė atsitiktine tvarka išdėstyti daiktus, kuriuos reikia rasti norint tęsti žaidimą.
  • galimybė reguliuoti kraujo spalvą.
  • įdiegtas dvimatis personažo valdymas.

Nintendo „GameCube“ versija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai beveik visais atžvilgiais identiška versija „Resident Evil 2: Dual Shock“. Jos skirtumai šie:

  • visi žaidimo duomenys įrašyti į vieną diską.
  • galimybė praleisti iš anksto sugeneruotus vaizdo intarpus.
  • didesnis iš anksto sugeneruotų vaizdo intarpų kadrų skaičius.

2019 m. perkurta versija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2019 m. sausio 25 d. pasirodė iš esmės perkurta šio žaidimo versija šiuolaikinėms konsolėms su nemažai sisteminių pakeitimų: visa žaidimo grafika yra generuojama realiuoju laiku, o kameros valdymas primena Resident Evil 4. Tai pilnai 3D kompiuterinės grafikos, 1080p ir 4K raiškos žaidimas. Įvesta smulkių pakeitimų žaidimo aplinkos dizaine, istorijoje.

Versijų sąrašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pavadinimas Regionas Sistema Išleidimo data
Resident Evil 2
  • JAV
  • Japonija
  • Europa

PlayStation

  • 1998 m. sausio 21 d.
  • 1998 m. sausio 29 d.
  • 1998 m. gegužės 8 d.
Resident Evil 2 Dual Shock
  • Japonija
  • JAV

PlayStation

  • 1998 m. rugpjūčio 6 d.
  • 1998 m. lapkričio 11 d.
Resident Evil 2
  • Japonija
  • JAV
  • Europa

Windows OS

  • 1999 m. vasario 19 d.
  • 1999 m. vasario 28 d.
  • 1999 m. birželį
Resident Evil 2
  • JAV
  • Japonija
  • Europa

Nintendo 64

  • 1999 m. spalio 31 d.
  • 2000 m. sausio 29 d.
  • 2000 m. vasarį
Resident Evil 2
  • Japonija
  • Europa
  • JAV

Dreamcast

  • 1999 m. gruodžio 22 d.
  • 2000 m. balandžio 28 d.
  • 2000 m. gruodžio 15 d.
Resident Evil 2
  • JAV
  • Japonija
  • Europa

Nintendo Gamecube

  • 2003 m. sausio 14 d.
  • 2003 m. sausio 23 d.
  • 2003 m. gegužės 30 d.
Resident Evil 2
  • JAV
  • Japonija
  • Europa

PlayStation 4, Xbox One,
Windows

  • 2019 m. sausio 25 d.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. vgchartz.com
  2. „metacritic.com“. Nuoroda tikrinta 2014 m. rugsėjo 18 d..