Resident Evil 4

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
PEGI: 18+
OFLC: MA15+"
Resident Evil 4
Kūrėjas Capcom Production Studio 4
Leidėjas Capcom
Ubisoft
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data GameCube-Sausio 21, 2005 metai
Playstation 2-Spalio 25, 2005 metai
PC-Kovo 1, 2007 metai
Wii-Gegužes 21, 2007 metai
Žanras (-ai) Išlikimo siaubas
Režimas Vieno žaidėjo
Reitingai ESRB: Mature (M)

PEGI: 18+
OFLC: MA15+

Platforma GameCube, PlayStation 2,
Wii, Windows, Xbox 360, PlayStation 3, Wii U,
Xbox One, PlayStation 4
Versija
Variklis
Reikalavimai

[Minimalus]
Procesoriaus greitis: 1,7 GHz
Atmintis: 256 MB
Operacinė sistema: Windows Windows XP
Laisvos vietos: 7 GB
Vaizdo plokštė: 256 MB, Radeon 9200 or GeForce FX 7000 ir geresnės

Platinimas CD, DVD
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas Resident Evil
Kitos dalys Resident Evil serija
RE svetainė

Resident Evil 4 (lietuviškai Absoliutus blogis 4, Japonijoje žinomas kaip Biohazard 4, バイオハザード 4) – siaubo, nuotykių, veiksmo žaidimas, trečiojo asmens šaudyklė, 6-toji Resident Evilišlikimo siaubo“ serijos dalis, kurią sukūrė „Capcom“ žaidimų kompanija, platino „Ubisoft“. „Resident Evil 4“ pirmą kartą išleistas Šiaurės Amerikoje 2005 m. sausio 21 d. „Nintendo GameCube“, o po pusmečio – „PlayStation 2“ žaidimų kompiuteriams. 2007 m. žaidimas adaptuotas „Nintendo Wii“ ir PC platformai, „Windows“ operacinei sistemai. 2008 m. pasirodė žaidimo versija mobiliesiems telefonams „Resident Evil 4: Mobile edition“.

2005 m. jis laimėjo geriausio „GameSpot“ metų žaidimo apdovanojimą ir nuo to laiko laikomas vienu geriausių, kada nors sukurtų, kompiuterinių žaidimų. 2011 m. buvo pristatyta žaidimo HD versija „Xbox 360“ ir „PlayStation 3“ žaidimų konsolėms. 2014 m. perleista PC „Windows“ sistemai. 2016 m. „Wii“ versija perleista „Wii U“ konsolei,[1] bei atnaujintos grafikos „Remastered“ versija išleista „PlayStation 4“ ir „Xbox One“ konsolėms.[2]

Apie žaidimą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Resident Evil 4“ yra trečiojo asmens šaudyklė. Žaidėjas kontroliuoja pagrindinio herojaus veiksmus iš per petį matomos perspektyvos. Žaidimo veiksmas vyksta trijuose pagrindiniuose kambariuose: Kaimo, Pilies ir Karinės bazės (arba Salos). Žaidimo herojaus Leono Skoto Kenedžio misija yra surasti pagrobtą JAV prezidento dukrą ir ją išgelbėti iš religinės sektos pančių. Žaidime surasta JAV prezidento duktė Ešli Grehem paprastai seka herojui Leonui Skotui Kenedžiui už nugaros. Leono mirtis, Ešli mirtis arba Ešli pagrobimas laikomi žaidimo nenusisekusios misijos pabaiga. Žaidime yra įterptos vaizdo scenos, kuriose Leono veiksmus galima valdyti mygtukų (klavišų) kombinacijomis. Tai būdinga jo kovoms su žaidimo metu pasitaikančiais monstrais.

Žaidime Leonas turi galimybę rinkti pinigus ir ypatingos vertės daiktus, juos parduoti nuolat pasitaikančiam prekeiviui. Už gautus pinigus galima įsigyti įvairiausių ginklų, nuo pistoleto iki raketsvaidžio. Alternatyviai šaunamajam ginklui, Leonas visuomet ginkluotas peiliu. Leonas gyvybės atsargas gali papildyti radiniais: žolelėmis, kiaušiniais, žuvimis ir pan. Sumaišius keletą žolelių gaunamos veiksmingesnės mikstūros, kurios praplečia Leono arba Ešli gyvybės rezervą. Standartinėje žaidimo versijoje suteikta 20 vietų žaidimo išsaugojimui. Žaidimo sudėtingumo lygiai yra 2: normalus ir profesionalus. Profesionalus lygis pasiekiamas perėjus žaidimą normaliame lygyje. Tik PC versijoje yra įtrauktas lengvas perėjimo lygis, greičiausiai dėl to, kad PC žaidimo versijos valdymas klaviatūra ir pele yra ribotas (pradinėje žaidimo versijoje pelės palaikymo išvis nebuvo).

Žaidimas susilaukė keleto plėtinių: „Skirtingais keliais“, „Ados užduotis“, „Samdiniai“. Žaidimas sulaukė daugelio kritikų pagyrų, yra laikomas vienu tų žaidimų, perrašiusių trečiojo asmens šaudyklių kūrimo principus. Šiuo metu „Resident Evil 4“ laikomas vienu geriausių, kada nors sukurtų, kompiuterinių žaidimų.

Žaidimas buvo kritikuotas dėl pasyvaus Ešli Grehem vaidmens jame, dėl negalėjimo perkeisti ginklus kovos eigoje, neiššaukiant inventoriaus pasirinkimo „lagamino“ meniu. Pats inventoriaus meniu buvo kritikuotas dėl lėto ir senesniems žaidimams būdingo valdymo. Leonas žaidime negali šaudyti bėgdamas, o HD versija buvo kritikuota dėl prastai atrodančių mažos rezoliucijos grafikos elementų žaidžiant žaidimą aukšta raiška.

Gamerankings.com duomenimis, „Resident Evil 4“ yra 16-as palankiausiai įvertintų žaidimų sąraše.[3] 2015 m. gamesradar.com tinklalapis jį išrinko 3-u geriausiu visų laikų [4] Oficialus Nintendo žurnalas 2009 m. jį įvertino 9-u geriausiu žaidimu Nintendo konsolėms.[5] IGN.com tinklalapis 2007 m. įvertino 10-u geriausiu visų laikų.[6] Iki 2011 m. liepos mėn. buvo parduota virš 7 mln. žaidimo kopijų ir „Resident Evil 4“ pripažintas tuo metu pačia populiariausia, kada nors išleista, trečiojo asmens šaudykle.[7]

Pagrindiniai veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Lonas Skotas Kenedis (Leon Scott Kennedy). Slaptasis agentas, pagrindinis žaidimo protagonistas. Po įvykių Rakuno mieste jis yra pasamdytas saugoti JAV prezidento šeimą. Pagrobus prezidento dukrą Ešli, jam patikėtas jos išgelbėjimas religinės sektos kontroliuojamoje vietovėje Ispanijoje.
  • Ešli Grehem (Ashley Graham). JAV prezidento duktė. Ją pagrobęs Lordas Sadleris tikisi vėliau kontroliuoti JAV politiką ir sukurti „naują pasaulio tvarką“. Tuo tikslu Ešli užkrečiama parazitiniu organizmu, kuris, po kiek laiko subrendęs, pradės valdyti jos kūną ir protą. Žaidėjas vienu metu žaidime ją gali valdyti vienoje misijoje Pilies kambariuose. Paprastai ji atsiliepia tik į nesudėtingas Leono komandas.
  • Luisas Sėra (Luis Sera). Prisistato buvusiu Madrido policininku. Jis dirbo Sadleriui Las Plagas moksliniuose tyrimuose. Vėliau, pamatęs į ką pavirsta Las Plagas užkrėstieji ir supratęs Sadlerio kėslus, pavogia parazitinio organizmo pavyzdį ir antiparazitinį vaistą, bei bando pabėgti iš Lordo Sadlerio valdų. Jo santykiai su Leonu yra dviprasmiški, tikslai neaiškūs. Prieš žūdamas jis spėja antiparazitinius vaistus perduoti Leonui. Žaidimo plėtiniuose pateikiama kiek kitokia versija nuo pagrindinio žaidimo − esą Luisas veikė susitaręs su Ada Vong.
  • Ada Vong (Ada Wong). Resident Evil 2 žaidimo veikėja, Leono pažįstama. Lordo Sadlerio valdose ji bando pagrobti parazitinį organizmą Las Plagas. Ją galima valdyti žaidimo plėtiniuose. Su ja Leonas susitinka tik Ramono Salazaro pilyje. Tačiau, grąžinant Leoną Kaimo kambariuose atgal, ją galima pamatyti įsiterpiant ir išgelbstint Leoną nuo pakartotinio susitikimo su Bitoresu Mendezu.
Ešli ir Leonas Salazaro pilyje
  • Bitoresas Mendezas. Kaimo kambarių „bosas“. Jis vadovauja kaimo bendruomenei ir yra visiškai paklusnus Lordui Sadleriui.
  • Osmondas Sadleris (jam tarnaujančių vadinamas Lordu Sadleriu). Pagrindinis žaidimo antagonistas. Jis atsakingas už parazitinio organizmo Las Plagas, kurio pagalbą ruošiasi valdyti pasaulį, išplatinimą.
  • Ramonas Salazaras (Ramon Salazar). Pilies kambarių „bosas“, pilies valdytojas. Jis padėjo Lordui Sadleriui išplatinti Las Plagas savo valdose, bandydamas išpirkti savo giminės nuodėmes prieš Los Illuminados.
  • Džekas Krauzeris (Jack Krauser). Buvusios „Umbrella“ korporacijos agento Alberto Veskerio samdinys, pagrobęs Ešli tam, kad įgytų Sadlerio pasitikėjimą. Slapčia tikisi pavogti Las Plagas pavyzdį iš Sadlerio.
  • Albertas Veskeris (Albert Wesker). Buvusios „Umbrella“ korporacijos specialusis agentas, vienas visos „Resident Evil“ žaidimų serijos antagonistų. Jis per Džeką Krauzerį ir Ada Vong siekia perimti iš Lordo Sadlerio Las Plagas parazitinį organizmą. Pasirodo tik žaidimo plėtiniuose.
  • Los Illuminados (liet. apšviestieji). Tai buvusios religinės sektos nariai Pilies kambariuose, žaidimo metu yra parazitinio organizmo valdomi. Las Plagas valdomi kaimiečiai Kaimo kambariuose vadinami Los Ganados, kareiviai Karinės bazės kambariuose – Commandos. Jų yra įvairių lygių, nuo tik rankomis bandančių Leoną pasmaugti, iki valdančių ginklus. Iš kai kurių jų, juos nukovus, išsiveržia parazitai Las Plagas, su kuriais tenka kovoti papildomai.
  • Las Plagas (liet. maras) − parazitinio organizmo forma, kuri buvo palaidota su senovės Los Illuminados sektos nariais. Per amžius parazitai išliko gyvi kapuose. Žaidime pasakojama, kad šie organizmai pasižymi bendruomenės sociališkumu, dėl to Osmondas Sadleris, Ramonas Salazaras, Bitoresas Mendezas gali valdyti kitus parazitais užkrėstus žmones.
  • Prekeivis. Įvairiose žaidimo vietose pasirodantis prekeivis, su kuriuo Leonas gali prekiauti ginklais, rastais lobiais, bei pasitobulinti savo ginklus.
  • Ingrid Haningen. Leono instruktuotoja per mobilųjį įrenginį.
  • Sraigtasparnio pilotas Maikas. Jis pridengia sraigtasparnio ugnimi Leoną Karinės bazės kambariuose, pakol nėra numušamas.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Po 6 metų nuo įvykių Rakuno mieste (žr. Resident Evil) slaptasis agentas Leonas Skotas Kenedis atvyksta į Europą, vieną Ispanijos provincijų. Jo užduotis – surasti ir išgelbėti religinės sektos Los Illuminados pagrobtą JAV prezidento dukterį Ešli Grehem. Leoną į nuošalų kaimą atlydi 2 policininkai. Užėjęs į pirmą pasitaikiusį namą, Leonas yra užpuolamas vieno vietos gyventojo. Jį atlydėję policininkai žūva, namas yra supamas kitų kaimo gyventojų. Leonas supranta, kad susidūrė ne su zombiais, kaip Rakuno mieste.

Žaidimo metu Leonui paaiškėja, kad Los Illuminados yra kažkokio parazito kontroliuojami Ispanijos provincijos gyventojai, kuriais manipuliuoja mistinis sektos lyderis Lordas Sadleris. Iš žaidimo aiškėja, kad minėtu parazitu užkrėtęs žmoniją Lordas Sadleris planuoja sukurti tobulą žmonių visuomenę, o religinė bendruomenė tėra tik priedanga jo planams. Leonas ir Ešli yra užkrečiami parazitu. Leonui suradus Ešli kaimo bažnyčioje, jo užduotis tampa ją išvesti iš Los Illuminados kontroliuojamos teritorijos. Tačiau čia istorija nesibaigia, nes į įvykius įsiterpia trečioji jėga, kurios kėslai tiek Leonui, tiek Lordui Sadleriui nežinomi …

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. ign.com
  2. eurogamer.net
  3. „gamerankings.com“. Suarchyvuotas originalas 2016-06-24. Nuoroda tikrinta 2015 m. liepos 5 d..
  4. „gamesradar.com“. Nuoroda tikrinta 2015 m. liepos 5 d..
  5. „Nintendo magazine“. Suarchyvuotas originalas 2014-10-30. Nuoroda tikrinta 2012 m. liepos 15 d..
  6. „IGN.com“. Suarchyvuotas originalas 2012-06-04. Nuoroda tikrinta 2012 m. liepos 15 d..
  7. „gameinformer.com“. Nuoroda tikrinta 2012 m. liepos 15 d..

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]