Popiežiaus Pranciškaus ir patriarcho Kirilo susitikimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Popiežius Pranciškus ir patriarchas Kirilas

Popiežiaus Pranciškaus ir patriarcho Kirilo susitikimasRomos katalikų bažnyčios ir Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovų susitikimas 2016 m. vasario 12 d. Kuboje, pirmasis katalikų ir Rusijos ortodoksų bažnyčių istorijoje. Sutapus patriarcho Kirilo lankymosi Lotynų Amerikoje ir popiežiaus Pranciškaus Meksikoje laikui, tapo įmanomas jų susitikimas Naujajame pasaulyje.[1]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apie galimą popiežiaus ir patriarcho susitikimą buvo kalbama apie 20 pastarųjų metų, kai bažnyčioms vadovavo popiežius Jonas Paulius II ir patriarchas Aleksijus II. Iš pat pradžių buvo nuspręsta, kad pirmas susitikimas bus surengtas neutralioje vietoje. Tik po to būsiąs galimas popiežiaus vizitas į Maskvą. Jonas Paulius II, pirmasis slavų kilmės popiežius, svajojo suvienyti Rytų ir Vakarų krikščionybę, norėjo nuvykti į Rusiją ar bent susitikti su Rusijos stačiatikių bažnyčios lyderiu jo pasirinktoje vietoje.

Per pastarąjį ketvirtį amžiaus periodiškai pasklisdavo gandų apie tokį susitikimą – popiežius ir patriarchas turėjo susitikti Vienoje arba Kretoje, ar dar kitoje neutralioje vietoje. Susitikimas taip ir neįvyko dėl pasipriešinimo iš Rusijos pusės. Daugelis rusų ortodoksų bijo, neva toks įvykis reikštų nusilenkimą popiežiaus autoritetui. Taip pat nesutariama dėl unitų bažnyčių, esančių bendrystėje su Roma, nes ortodoksai jas vertina kaip Trojos arklį, sukurtą atitraukti žmones nuo ortodoksijos. Graikų apeigų katalikų bažnyčia, ypač Ukrainoje, matoma kaip neteisėtas katalikų įsitvirtinimas Maskvos „kanoninėje teritorijoje“.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]