Linksmų Kalėdų (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Linksmų Kalėdų

PavadinimasJoyeux Noël
Kilmės šalis Prancūzija
Jungtinė Karalystė
Vokietija
RežisieriusChristian Carion
Prodiuseris (-iai)Christophe Rossignon
Scenaristas (-ai)Christian Carion
KompozitoriusPhilippe Rombi
VaidinaDiane Kruger
Benno Fürmann
Guillaume Canet
Gary Lewis
Dany Boon
Metai2005
ŽanrasKarinė drama
Trukmė116 min.
Kalbaprancūzų, anglų, vokiečių
PlatintojasSony Pictures Classics
Biudžetas22 mln. JAV dol.
IMDb įrašas

Linksmų Kalėdų (pranc. Joyeux Noël, angl. Merry Christmas, vok. Frohe Weihnachten) – 2005 m. prancūzų režisieriaus Kristijano Kariono karinė drama pasakojanti apie precedento neturinčią ir mažai kam žinomą Pirmo pasaulinio karo istoriją.

1914 m. gruodį Vokietijos, D. Britanijos ir Prancūzijos kariuomenių vadai nusprendė laikinai nutraukti mūšį ir Kalėdų naktį praleisti drauge. Vos prieš kelias akimirkas buvę mirtinais priešais skirtingų tautų kareiviai susėdo prie bendro Kalėdų vaišių stalo ir labai greitai įsitikino, kad visą laiką jie visi buvo tapę negailestingos karo propagandos įkaitais. Mūšio lauke pasigirdo Kalėdinių dainų ir melodijų garsai, kareiviai dalijosi nuoširdžiais palinkėjimais ir sveikinimais, o ryte draugiškai žaidė futbolą, laidojo žuvusius draugus ir negalvojo apie galimas pasekmes[1].

Filmo premjera įvyko 2005 m. gegužės 16 d. Kanų kino festivalyje[2].

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Vos per 100 metrų įrengtuose apkasuose karinius manevrus planuoja prancūzai ir britai, kurie suvienija jėgas bendram puolimui prieš vokiečius. Prancūzijos kariuomenei vadovaujančiam leitenantui Odeberui šis karas kelia baimę. Jis pergyvena dėl savų jaunuolių ir dėl seniai nematytos žmonos, gyvenančios vokiečių jau okupuotoje teritorijoje.

D. Britanijos pajėgoms atstovauja škotai, o tarp jų labiausiai išsiskiria kunigas Palmeris, kuris savanoriškai dirba gydytoju ir stengiasi prižiūrėti du tautiečius brolius, nes jie iki šiol buvo įsitikinę, kad karas yra tik labai geras nuotykis.

Vokietijos pusėje yra priverstas kovoti patirties neturintis žymusis tenoras Sprinkas, kuris mėgina įtikti nepatenkintam ir ambicingam vadui Horsmajeriui. Šventų Kalėdų išvakarėse į mūšio vietą atvyksta išskirtinį karinės vadovybės leidimą gavusi Sprinko mylimoji danų kilmės dainininkė Ana Sorensen, kuri įkvepia jį neįtikėtinam žygdarbiui. Virš Vokietijos kariuomenės bunkerių iškyla papuošta eglutė ir pasigirsta visiems gerai pažįstama kalėdinė daina, kurios melodiją išgirdę škotai užgroja dūdmaišiais.

Netrukus trejų valstybių kareiviai susitinka neutralioje zonoje ir nutaria Kalėdų proga paskelbti laikinas paliaubas. Tačiau toks sprendimas įsiutina mūšiuose niekuomet nedalyvaujančius ir kabinetuose kariaujančius generolus….[3]

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

ir kt.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]