Kanų kino festivalis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kanų festivalis (pranc. Festival de Cannes; anksčiau – Tarptautinis Kanų kino festivalis (Le festival international du film de Cannes) – kino festivalis, vykstantis kasmet Kanų miestelyje Pietų Prancūzijoje. Laikomas vienu prestižiškiausių pasaulyje. Rengiamas nuo 1939 m. Festivalyje rodomi pilnametražiai ir trumpi meniniai bei dokumentiniai filmai iš viso pasaulio. Festivalį finansuoja Prancūzijos Kultūros ministerija, Kanų miesto savivaldybė, įvairios regioninės valdžios institucijos ir privatūs rėmėjai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Benito Mussolinio valdomoje Italijoje rengiamas Venecijos kino festivalis į dešimtmečio pabaigą teikė vis didesnę pirmenybę fašistinių šalių kino, visų pirma Italijos ir Vokietijos filmams, dėl to 1938 m. prancūzų kino kūrėjai pasitraukė iš Venecijos festivalio ir kreipėsi į Prancūzijos vyriausybę su prašymu paremti alternatyvaus tarptautinio kino renginio organizavimą. Pirmasis tarptautinis kino festivalis Kanuose įvyko 1939 m. rugsėjo 1 d. Kitą dieną po atidarymo prasidėjęs Antrasis pasaulinis karas nutraukė festivalį. Jis vėl buvo surengtas 1946 m., o nuo 1947 m. jį pradėta oficialiai vadinti Tarptautiniu Kanų kino festivaliu. Tais metais buvo parodyti filmai iš 16 pasaulio šalių. Dėl nepakankamo finansavimo 1948 ir 1950 m. festivalis nebuvo rengiamas.[1]

Iki XX a. 6-ojo dešimtmečio pr. reikšmingai išaugo festivalio apimtis ir išsiplėtė geografija. 1951 m. festivalis buvo perkeltas iš rudens į pavasarį. 1955 m. Didysis festivalio prizas buvo pavadintas „Auksine palmės šakele“. 1959 m. imta rengti kino mugę (Marché du Film).

1962 m. atsirado pirmoji lygiagreti festivalio programos dalis – Prancūzijos kino kritikų sąjungos rengiama Tarptautinė kritikų savaitė, skirta režisieriams pristatantiems savo debiutinius arba antruosius darbus. 1969 m. Kino režisierių asociacija surengė pirmąsias Dvi režisierių savaites – nekonkursinę programos dalį, kurioje rodomi filmai iš viso pasaulio ir kuri pasižymi nepriklausoma atranka.

1972 m. buvo suformuotos dvi komisijos, kurių viena buvo atsakinga už prancūzų filmų, o kita – už užsienyje sukurtų filmų atranką į festivalio programą (iki tol valstybės spręsdavo, kuriuos filmus siųsti į Kanų festivalį). 1978 m. buvo įsteigtas „Auksinės kameros“ apdovanojimas už geriausią kino debiutą ir „Ypatingojo žvilgsnio“ programa.

1995 m. buvo įkurta dar viena oficialiosios programos dalis „Cinéfondation“, kurios tikslas yra visame pasaulyje remti kiną ir jaunus kino kūrėjus. 2002 m. festivalis oficialiai ėmė vadintis tiesiog Kanų festivaliu.[2] 2010 m. įkurta Trumpųjų filmų programa.

Programa ir renginiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Oficialiąją festivalio programą sudaro įvairios dalys, kurių svarbiausios yra Konkursinė programa, kurioje pristatomi „plačiajai visuomenei skirti meniniai filmai“, ir Ypatingojo žvilgsnio programa, kurioje dėmesys skiriamas kino meno ir estetikos naujovėms. Oficialiąją programą sudaro ir kitos dalys: Trumpųjų filmų, Nekonkursinių filmų, Ypatingųjų peržiūrų, Vidurnakčio peržiūrų, Kanų klasikos ir kino mokykloms skirta „Cinéfondation“ programa.

Festivalio metu kitos organizacijos taip pat rengia įvairias programas, kaip antai Dvi režisierių savaitės ir Tarptautinė kritikų savaitė. Be to, vyksta įvairūs su kinu susiję renginiai: filmų mugė (Marché du Film), meistriškumo pamokos, kino prodiuserių susitikimai, parodos.

Vertinimo komisija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kiekvienais metais festivalio valdyba paskiria kelias vertinimo komisijas, kurių užduotis išrinkti ir apdovanoti geriausius festivalio filmus: meninių filmų žiuri, „Cinéfondation“ ir trumpųjų filmų programų žiuri, Ypatingojo žvilgsnio programos žiuri ir „Auksinės kameros“ (debiutinių filmų) žiuri. Vertinimo komisijos paprastai sudaromos iš iškilių tarptautinių kino menininkų, atsižvelgiant į jų nuopelnus kinui ir reputaciją tarp kolegų.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Auksinės palmės šakelės logotipas.

Svarbiausias festivalio apdovanojimas yra „Auksinė palmės šakelė“ (Palme d‘Or), teikiamas už geriausią festivalio filmą. Antrasis pagal reikšmingumą apdovanojimas yra „Didysis prizas“ (Grand Prix). Taip pat teikiamas „Žiuri prizas“ (Prix du Jury).

Kiti konkursinės programos apdovanojimai: „Auksinė palmės šakelė už geriausią trumpąjį filmą“ (Palme d'Or du court métrage), Geriausio režisieriaus apdovanojimas (Prix de la mise en scène), Geriausios aktorės apdovanojimas (Prix d'interprétation féminine), Geriausio aktoriaus apdovanojimas (Prix d'interprétation masculine), Geriausio scenarijaus apdovanojimas (Prix du meilleur scénario).

Kitų programų apdovanojimai: „Ypatingojo žvilgsnio“ apdovanojimas (Prix un certain regard), „Cinéfondation“ prizai už studentiškus filmus, „Auksinės kameros“ apdovanojimas (La Caméra d'Or) už geriausią debiutą.

Festivalio metu apdovanojimus teikia ir nepriklausomos organizacijos, kaip antai Tarptautinė kritikų federacija (Prix de la FIPRESCI).

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Benjamin Craig. History of the Cannes Film Festival Archyvuota kopija 2011-11-17 iš Wayback Machine projekto.. Cannes Guide. (Tikrinta 2011-12-08)
  2. Oficiali Kanų festivalio tinklalapis: Festivalio istorija. (Tikrinta 2011-12-08)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]