Kukluksklanas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kukluksklano renginys 1922 m. Floridoje

Kukluksklanas (angl. Ku Klux Klan, KKK) – pavadinimas kelių buvusių ir šiuolaikinių organizacijų JAV, kurios pasisako už baltųjų rasinę viršenybę. Organizacijos yra antisemitinės, rasistinės, homofobiškos ir antikomunistinės. Pirmoji tokia organizacija atsirado devyniolikto amžiaus viduryje ir siekė neleisti juodaodžiams pasinaudoti pilietinėmis teisėmis, jiems suteiktomis po pilietinio karo. Šios organizacijos dažnai naudojo terorizmą, jėgą ir bauginimą, pvz., kryžių deginimas ir linčiavimas.

Kai kada vadinami pilnu pavadinimu Baltieji Kukluksklano Riteriai (pažymėtina, kad „baltieji“, priešingai daugelio nuomonei, čia reiškia ne rasę, bet tradicinio apdaro spalvą (žr. tradicijos)).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kelios organizacijos tuo pačiu pavadinimu egzistavo skirtingais laikotarpiais. Pirmą kartą organizaciją subūrė JAV pilietinio karo Amerikos Valstijų Konfederacijos (pietinės valstijos) veteranai 1865 m. gruodžio 24 d. Organizacijos tikslai buvo padėti pietinių valstijų po karo likusioms našlėms ir našlaičiams, taip pat ir bandyti mažinti galimybes buvusiems vergams (juodaodžiams) pasinaudoti jiems suteiktomis teisėmis. Organizacija 1871 m. paskelbta neteisėta, nes ji prieštaravo šiauriečių pietums po pastarųjų kapituliacijos primestai lygybės idėjai, taip pat organizacija susidorodavo su jai prieštaraujančiais. Klano vadovas buvo Didysis Žynys (Grand Wizard), pirmuoju juo buvo Natanas B. Forestas (en:Nathan Bedford Forrest). Iki 1882 m. klanas buvo visiškai išnaikintas.

Antroji organizacija tuo pačiu pavadinimu įsikūrė pirmojo pasaulinio karo metu, 1915 metais. Klanas veikė kaip pelno siekianti organizacija, klano nariai buvo daugiausiai vargšai baltaodžiai, nemėgę ir turtingais išnaudotojais laikę žydus, taip pat ir prieštaravę negrų emancipacijai. Tai pats skaitlingiausias klanas, jo nariais galėjo būti iki kelių milijonų žmonių. Kukluksklano masiškumą įrodė ir 1923 m. liepos 4 d. demonstracija Indianos valstijoje, kur buvo susibūrę apie šimtas tūkstančių narių. Organizacijos vadovybė, siekdama dar labiau išplėsti idėjoms pritariančių žmonių ratą, platino savo laikraščius ir žurnalus bei išleido Kloraną – sistematizuotą klano nuostatų rinkinį. 1869 m. klanui priklausė ~ 550 000 narių, 1920 m. – apie 1,5 mln., o 1925 m. – iki 4-5 mln. Dėl įvairių skandalų ir vadovų korupcijos klano įtakai sumenkus, 4-ajame dešimtmetyje liko apie 30 000 narių. Klano veikla sustabdyta 1944 m.

Po Antrojo pasaulinio karo susikūrė dar kelios atskiros organizacijos tuo pačiu pavadinimu. Jų tikslai ir priemonės skiriasi (žr. skirsnį „dabartis“).

Dabartis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kukluksklano emblema

Dabar dažniausiai šiuo vardu prisidengia dešiniųjų politinių pažiūrų nacionalistinės bendruomenės. Vienos tvarkos tarp jų nėra, daugelis jų skiriasi savo veiklos pobūdžiu viena nuo kitos. Kai kurios iš jų veikia pagal tradicijas (žr. žemiau), tačiau yra daugiau kaip hobi grupės („pietų patriotų“) nei rimtos su kažkuo kovojančios organizacijos. Kitos veikia kaip radikalų grupės – rengia protesto demonstracijas. Dar kitos organizacijos veikia kaip vietinės reikšmės politinės partijos. Dažniausiai kiekviena organizacija prideda papildomus kelis žodžius prieš ar po žodžių „Kukluksklanas“, kad išsiskirtų iš kitų (pavyzdžiui, Alabamos Baltieji Kukluksklano Riteriai). Tradicijų naudojimo lygis skirtingose organizacijose skirtingas. Kai kuriose asocijuotais nariais gali tapti net ir juodaodžiai, jei jie prijaučia Klano politinėms idėjoms, kitose gi nariais gali tapti tik baltieji protestantai.

Tradicijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kukluksklano narių tradicinis apdaras, kai kuriose tradicinėse bendruomenėse tebenaudojamas ir dabar, yra baltas apsiaustas, dengiantis ir galvą, su prakirptomis skylėmis akims. Organizacijos simbolis – liepsnojantis kryžius. Tai yra arba padegamas medinis kryžius, arba kryžius, išdeginamas, pavyzdžiui, žolėje. Kukluksklano nemėgstantys žmonės dažnai sieja šį paprotį su neapykanta krikščionybei, taip siekdami supriešinti organizaciją su ganėtinai religinga Amerikos tauta. Tačiau išties kukluksklanas yra religinga organizacija – tradiciškai į jį gali įstoti tik protestantai. Tiesa, į kai kurias šiuolaikines klano atmainas priimami visi krikščionys. Kukluksklano bendruomenė tradiciškai turi tam tikrą organizuotą valdymo sistemą bei tam tikrus titulus/laipsnius (pavyzdžiui, Didysis Magistras), tiesa, kai kurios moderniosios bendruomenės šios sistemos jau atsisakė.

Padėtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kukluksklano bendruomenes gana daug žmonių (daugiausiai liberalių pažiūrų) smerkia, tapatina jas su rasizmu. Kukluksklanas JAV vis dėlto nėra uždraustas laikantis žodžio laisvės principo.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]