Kopijuojant Bethoveną (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kopijuojant Bethoveną

PavadinimasCopying Beethoven
Kilmės šalis JAV
Vokietija
Vengrija
RežisieriusAgnieszka Holland
Prodiuseris (-iai)Christopher Wilkinson
Scenaristas (-ai)Stephen J. Rivele
VaidinaEd Harris
Diane Kruger
Metai2006
ŽanrasBiografinis
Trukmė104 min.
Kalbaanglų
PlatintojasMetro-Goldwyn-Mayer
Biudžetas11 mln. JAV dol.
IMDb įrašas

Kopijuojant Bethoveną (angl. Copying Beethoven) – 2006 m. lenkų režisierės Agneškos Holand biografinė muzikinė drama pasakojanti apie kompozitoriaus Liudviko van Bethoveno paskutiniuosius gyvenimo metus, kuriant ir pristatant visuomenei savo „Devintąją simfoniją“ bei styginių kvartetą „Didžioji fuga“ (vok. Große Fuge).

Filmo premjera įvyko 2006 m. rugsėjo 10 d. Kanadoje, Toronto tarptautiniame kino festivalyje.[reikalingas šaltinis]

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Vienos konservatorijos studentė Ana, tapusi kompozitoriaus Liudviko van Bethoveno asistente, padeda perrašyti jam „Devintosios simfonijos“ natas. Perrašydama į penklinę Bethoveno muziką Ana drįsta papildyti kai kurias vietas savo idėjomis ir ištaisyti didžiojo genijaus paliktas klaidas. Taip ji patenka į sudėtingą ir nuostabų kompozitoriaus pasaulį, kuriame įkvėpimą lydi kankinanti kančia.

Ana savo bendradarbiavimą su Bethovenu priima kaip Dievo duotą šansą įsitikinti, kad ji taip pat turi kompozitorės talentą. Kada ji parodo Bethovenui savo parašytą kūrinį, jis išjuokia jį ir Ana palieka genijų. Ana sutinka ištekėti už architekto Martino.

Bet Bethovenas nepalieka Anos ramybėje ir reikalauja pasirinkti: jis arba Martinas. Ana bando pabėgti iš Vienos, bet galu gale supranta, kad jos likimas amžiams surištas su Bethovenu…

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

ir kt.

Įdomūs faktai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • San Sebastiano kino festivalio metu režisierė Agneška Holand atskleidė, kad aktorius Edas Haris buvo taip preciziškai išmokęs diriguoti Liudviko van Bethoveno „Devintąją simfoniją“, kad net nutraukus filmavimą dar apie 8 min. vadovavo grojančiam Vengrijos orkestrui. Jo muzikantai vėliau prisipažino, kad aktorius savo darbą atliko geriau nei kai kurie profesionalūs dirigentai[1].

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]