Jotalandas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Švedijos istorinis regionas
Götaland
Šalis Pietų Švedija
Tautos gotai > švedai
Miestai Linšiopingas, Geteborgas, Viekšis ir kt.

Jotalandas (šved. Götaland) − yra viena iš keturių tradicinių Švedijos karalystės, viena iš trijų dabartinės Švedijos žemių. Kaip ir kitos Švedijos žemės, ji neturi administracinės funkcijos, o yra istorinis-kultūrinis regionas. Ji yra pietų Švedijoje.

Šiaurėje Jotalandas ribojasi su Svealandu.

Administracinis padalinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jotalando plotas 87 712 km², o gyventojų − 4 488 448 (2009). Tradiciškai Jotalandą sudaro 5 senosios provincijos (tikrasis Jotalandas). Be to, jam priskiriamos ir 5 provincijos, perimtos iš Danijos tik XVII a. Trys iš pastarųjų iki tol sudarė tradicinę Danijos žemę - Skonelandą.

Administraciškai dabartinį Jotalandą sudaro 9 lėnai ir 140 komunų:

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Senosios ir naujosios (žalios) Jotalando provincijos

Senieji krašto gyventojai buvo gotai, kuriuos Ptolemėjus vadina goutai, Beovulfe jie įvardijami kaip Géatas, o senovės norvegų ir islandų sagose, kaip gautar. Jų pavadinimas ir davė vardą visam kraštui. Senovėje iš čia gotų gentys migravo į žemyną, kur tapo žinomi kaip ostgotai ir vestgotai.

VIII-XI a. teritorijoje suklestėjo daug ankstyvojo feodalizmo valstybėlių, tarp kurių svarbiausios buvo Vesterjotlandas ir Osterjotlandas. Čia valdė daug legendinių ar pusiau legendinių karalių, plačiai aprašomų Beovulfe ir kitose skandinavų legendose.

Stiprėjanti Švedijos karalystė, kilusi gretimame Svealande, įgijo vis didesnę hegemoniją gotų regione. Ji pamažu absorbavo vietines karalystes ir vertė jas provincijomis. Didžiosios Vesterjotlando, Osterjotlando, Dalio karalystės paverstos to paties pavadinimo provincijomis, o smulkios karalystės piečiau sujungtos į vieną Smolando ("Mažų žemių") provinciją.

Nepaisant politinio inkorporavimo, regionas išlaikė kultūrinę tapatybę. XIV a. Jotalandas buvo laikomas viena iš trijų sudedamųjų Švedijos karalystės dalių (kitos dvi buvo Svealandas ir Osterlandas (Suomija).

XVII a. Jotalandas buvo praplėstas, prijungiant prie jo iš Danijos paveržtas pajūrio žemes. Taip susiformavo dabartinė Jotalando teritorija.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]