Alandai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Alandai
šved. Landskapet Åland
suom. Ahvenanmaan maakunta
Alandų vėliava Alandų herbas
(Išsamiau) (Išsamiau)
Laiko juosta: (UTC+2)
------ vasaros: (UTC+3)
Valstybė Suomijos vėliava Suomija
Administracinis centras Marianhamina
Gubernatorius Peter Lindbäck
Gyventojų (2009) 27 700
Plotas 1 527 km²
Tankumas (2009) 18 žm./km²
Tel. kodas +358

Alandai (šved. Åland, suom. Ahvenanmaa) – Suomijai priklausančios salos Baltijos jūroje ties Botnijos įlanka, tarp Turku ir Stokholmo. Iš viso apie 6500 salų (gyvenamų – apie 80), kurių bendras plotas – 1527 km²; gyventojų – 27 700 (2009), daugumą sudaro švedai. Salos sudaro autonominį Suomijos lenį. Salas nuo Švedijos skirianti Baltijos jūros dalis dar vadinama Alandų jūra.

Didžiausios salos – Alandas, Lemlandas, Ekerė (Eckerö), Fėglė (Föglö), dauguma uolėtos, sudarytos iš granito. Administracinis centras – Marianhamina.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Salos apgyvendintos jau bronzos ir geležies amžiais, pirmajame tūkstantmetyje čia gyveno šiaurės germanai, XI–XII amžių sandūroje atsikraustė švedai. Nuo tada priklausė Švedijai kaip Suomijos (Osterlando) dalis ir buvo traktuojamos kaip atskira istorinė provincija.

Švedijai pralaimėjus 18081809 m. karą su Rusijos imperija, Alandų salos ir Suomija atiteko Rusijai. Nuo 1917 m. – nepriklausomos Suomijos dalis, greitai kilo atskyrimo nuo Suomijos idėjos (Alandų klausimas) ir 1922 m. pripažinta savivalda ir atskiras parlamentas. Buvo traktuojama kaip provincija ir regionas kartu.

Nuo 1957 m. – Šiaurės Tarybos narė, nuo 1984 m. turi atstovą Šiaurės Ministrų Taryboje.

Ekonomika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Salų ekonomikoje labiausiai dominuoja laivyba, prekyba ir turizmas. Laivyba sudaro net 40 % visos Alandų ekonomikos. Daugelis laivybos kompanijų yra mažos ir jose dirba apie 10 darbuotojų. Maisto pramonėje yra svarbi vietinė žvejyba ir ūkinė veikla.

2004 m. salos nedarbo lygis siekė 1,8 %. Remiantis 2006 m. Eurostat duomenimis Alandai buvo 20 Europos Sąjungos regionas pagal turtingumą iš 268 regionų.[1] Salose itin paplitęs atsiskaitymas Švedijos kronomis.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Europe’s Regions Archyvuota kopija 2012-08-20 iš Wayback Machine projekto.
Buvusios Suomijos provincijos (1997-2010 m.)
Alandų salosLaplandijaOuluPietų SuomijaRytų SuomijaVakarų Suomija
Suomijos regionai
Alandai · Kainū · Kiumenlaksas · Lapija · Peijenės Hemė · Pietų Karelija · Pietų Pohjanma · Pietų Savas · Pietvakarių Suomija · Pirkanma · Pohjanma · Satakunta · Šiaurės Karelija · Šiaurės Pohjanma · Šiaurės Savas · Ūsima · Vidurio Hemė · Vidurio Pohjanma · Vidurio Suomija