Heroes of Might and Magic III

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia[1]
Kūrėjas New World Computing
Loki Software (Linux)
Leidėjas The 3DO Company
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data {{{išleidimo data}}}
Žanras (-ai) Ėjimų strategija
Režimas Vieno žaidėjo ar keleto žaidėjų
Reitingai ESRB: Everyone
Platforma Windows, Macintosh, Linux, Gameboy Color, iOS, Android
Versija 1.4
1.3.1a (Linux)
Variklis Eclipse
Reikalavimai Windows
  • Procesorius: 133 MHz
  • Atmintis: 32 MB RAM
  • Laisvos vietos: 200 MB
  • Vaizdo plokštė: 2 MB (DirectX 6.0)
Platinimas 1 CD-ROM
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys The Restoration of Erathia, Armageddon's Blade, The Shadow of Death, Heroes Chronicles
{{{svetainė}}}

Heroes of Might and Magic III: The Restoration of Erathia (taip pat žinomas kaip Heroes III arba HOMM3) – kompiuterinė ėjimų strategija, sukurta bendrovės „New World Computing“ žaidimų kūrėjo Jon Van Caneghem. Žaidimas išleistas „3DO kompanijos“ 1999 m. Kiek vėliau tais pačiais metais buvo išleistos ir Mac OS bei Linux operacinėms sistemoms adaptuotos žaidimo versijos. 2000 m. žaidimas buvo pritaikytas ir Gameboy Color žaidimų konsolei. „Heroes of Might and Magic III yra jau trečia žaidimų serijos „Heroes of Might and Magic“ dalis. Žaidėjai gali pasirinkti ir žaisti 7 skirtingas kampanijas susipažindami su žaidimo istorija, taip pat žaisti prieš kitus žaidėjus ir kompiuterio valdomus oponentus vykdant pavienes misijas.

Žaidimo eiga labai panaši į prieš tai buvusiose pirmoje ir antroje dalyse, kai žaidėjas valdo savo herojus, kurie kontroliuoja turimas armijas įkvėptas mitų ir legendų. Žaidimo eiga suskirstyta į dvi dalis, taktinį žemėlapio tyrinėjimą ir vieno ėjimo kovos sistemą. Žaidėjas susikuria armiją leisdamas resursus viename iš aštuonių skirtingų karalystės pilių. Herojus įveikdamas įvairius monstrus ir oponentų herojus gauna patirties taškų, kurie padeda herojui tobulėti ir stiprėti. Siekiant laimėti, scenarijai ne visada būna vienodi, tai priklauso nuo žaidžiamo žemėlapio: nugalėti visus oponentus, užimti visas resursų kasyklas ar surasti Šventojo Gralio artefaktą (angl. Holy Grail).

Šis itin sėkmingas žaidimas sulaukė ir žaidimo papildymų „Heroes of Might and Magic III: Armageddon's Blade“, „Heroes of Might and Magic III: Shadow of Death“. Žaidimo fanai taip pat sukūrė papildymą „Heroes of Might and Magic 3½: In the Wake of Gods“.

Žaidimo eiga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimo žemėlapis
Žaidimo vaizdas kovos metu

Žaidimas susideda iš žaidimo pasaulio tyrinėjimo ir taktinių, vieno ėjimo kovų. Kaip ir prieš tai sekusiose žaidimo dalyse, žaidėjas kontroliuoja keletą „herojų“, kurie yra kaip generolai savo kariaunai iš įvairių būtybių, kurios įkvėptos mitų ir legendų. Žaidėjas gali laimėti žaidimo etapą įvykdydamas visas misijas. Siekiant laimėti etapą sąlygos ne visas būna tos pačios pvz.: būtina užimti visas išteklių kasyklas, užimti visus miestus, surinkti nurodytą kiekį išteklių (resursų), žemėlapyje atrasti ir Šventojo Gralio artefaktą (angl. Holy Grail), surinkti tam tikrų būtybių nurodytą skaičių. Žaidėjui praradus visas pilis ir visus herojus žaidimas yra pralaimimas.

Žaidimo pasaulis susideda iš dviejų dalių: žemės ir požeminio pasaulio, į kuriuos galima pereiti specialiomis uolinėmis perėjomis. Žaidimo lauke yra gausu įvairių pastatų, lobynų, monstrų, resursų kasyklų ir kitokių gėrybių, kur galima įgyti patirties taškų. Siekiant sėkmingai vystyti savo karalystę būtina gauti priėjimą prie resursų kasyklų, kad būtų gaunamas nuolatinis ir pastovus resursų tiekimas (resursai reikalingi tobulinant miestus). Dalyvaujant mūšiuose ir juos laimint įgyjami patirties taškai, kuriuos naudojant įgyjamos įvairios herojaus savybės sustiprinančios herojų ir jo armiją kitų mūšių metu. Herojų ir jo armiją taip pat stiprina įvairūs artefaktai, kuriuos galima laimėti mūšių metu ar rasti žaidimo žemėlapyje.

Kiekvienam herojui leidžiama rinktis savybę, kurią norima tobulinti, taip pat tapti geresniu kovose ar naudojant magiją. Savybės turi būti renkamos atsargiai, nes pasirinkus vieną kartą, pakeisti savybės kita negalima. Specialių savybių yra įvairių: gebėjimas su herojumi ir jo armija daugiau pajudėti žaidimo žemėlapyje, pasirinkti tam tikrą magijos rūšį ir taip pagerinant jos efektyvumą, savybė sustiprinanti herojaus ir jo armijos gynybinius gebėjimus ir pan.

Žaidėjo miestai-pilys turi ne vieną funkciją, bet pati svarbiausia yra ta, jog pilyse galima įsigyti naujų karių savo armijai. Miestai taip pat nuolat teikia pinigus jų savininkui. Burtai ir magija gali būti įsigyjami taip pat miestuose statant tam tikrus statinius. Tobulinant pilis ir statant įvairius pastatus dažniausiai reikia pinigų ir vieno ar kelių papildomų resursų. Mediena ir akmenys yra pagrindiniai resursai daugumai statinių, tačiau brangesni ir svarbesni statiniai reikalauja ir kur kas retesnių resursų (kristalų, gyvsidabrio, sieros ir brangakmenių). Kiekviena rasė (pilies rūšis) vystant piliai, reikalauja kažkurio vieno resurso labiau negu kitų, taip pat vienas papildomas mineralas reikalingas siekiant įsigyti stipriausius pilies karius, tad siekiant laimėti žaidimą būtina turėti pakankamą kiekį resursų. Visos pilys turi daug panašumų ir tik konkrečiai piliai specialų statinį.

Jeigu žaidėjas atranda gralio artefaktą, jis jį gali nugabenti į pasirinktą savo pilį ir ten jį pastatyti (pastačius negalima perstatyti kitoje pilyje). Gralis padidiną pilies armijos vienetų augimą ir padidina gaunamų pinigų kiekį. Gralis kiekvienoje pilyje turi dar vieną specialią išskirtinę savybę (pvz., The Tower pilyje pastatomas orlaivis, kurio dėka atidengiamas visas žaidimo žemėlapis ir puolimo metu pilį ginančiam herojui papildomai suteikia magijos taškų).

Pilių rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidime iš viso yra aštuonių skirtingų rūšių pilys-miestai, su skirtingais herojais ir būtybėmis: trys „gerosios“ (Castle, Tower, ir Rampart), trys „blogosios“ (Inferno, Necropolis ir Dungeon) ir dvi „neutralios“ (Fortress ir Stronghold). Žaidimo papildyme „Armageddon’s Blade“ atsiranda trečia neutrali pilis (Conflux). Kiekviena pilis turi septynis paprastus karius, kurių kiekvienas gali būti pagerintas į stipresnį variantą. Taip pat, kiekvienoje karalystėje yra du pagrindiniai herojų tipai: labiau krypstantis į kovas ir galią (angl. might), o kitas labiau į magiją (angl. magic).

The Castle tipo pilis
The Inferno tipo pilis
  • The Castle pilies armija sudaryta daugiausia iš žmonių iš viduramžių laikmečio, taip pat su mitologiniu papildymu (grifai ir angelai). Kovų herojai vadinami riteriais (Knight), o magijos herojai dvasininkais (Cleric).
  • The Rampart karalystės kariauna ir pilis yra sudaryta iš miško būtybių (iš germanų bei graikų-romėnų mitologijos), tokių kaip pegasai, vienaragiai ir kentaurai. Šios pilies pagrindinis vaizdas yra slėnis apsuptas miško. Šioje pilyje galima įsigyti „gerųjų“ drakonų. Šios rasės atstovų kovų herojai yra bastūnai (Ranger), o magijos atstovai – druidai (Druid).
  • The Tower pilis yra archajiškos fantazijos elementų rūšis, su kariauna sudaryta iš magiškų būtybių, tokių kaip džinai, magai, titanai. Šios pilies gyventojams namai yra sniegynų aplinka. The Tower pilies kovos herojai yra alchemikai (Alchemist), o magijos atstovai – burtininkai (Wizzard).
  • The Inferno, tai pragaro tipo pilis stovinti ant rūkstančios žemės. Šios rūšies armiją sudaro įvairios demonų būtybės, kaip velniai ir demonai. Kovos herojai vadinami apsėstaisiais (Demoniac), o magijos herojai – eretikais (Heretic).
  • The Necropolis yra vaiduoklių pilis, kurioje tūno numirėlių rasė, atstovaujantys klasikinius siaubo žanro veikėjus vampyrai, skeletai ir zombiai. Galios herojai – Mirties riteriai (Death Knight), o magijos herojai – nekromantai (Necromancer).
  • The Dungeon rūšies pilis yra urve uolose, ši rasė taip pat turi „bloguosius“ drakonus, taip pat minotaurus, medūzas. The Dungeon rasės kovos herojai vadinasi viešpačiais (Overlord), o herojai orientuoti į magiją – Warlock.
  • The Stronghold yra laukinių, pirminių gaujų barbarai ir laukiniai gyvūnai. Goblinai, ciklopai ir įvairūs gigantai sudaro didžiąją dalį kariaunos. Šios pilies kariai savo namais vadina smėlynus ir dykumas. Galingieji rasės herojai yra barbarai (Barbarian), o burtininkai – Battle Mage.
  • The Fortress pilis yra namai pelkių gyventojų rūšiai. Šios rūšies kariuomenė sudaryta iš įvairių reptilijų, galvijų ir didžiulių vabzdžių. Šios rasės kovos herojai yra Beastmaster, o magijos atstovai – raganiai (Witch).
  • The Conflux karalystės kariauna susidaro daugiausia iš įvairių elementų (žemės, vandens, vėjo, ugnies, audros, ledo ir pan.) su stipriausia būtybe – Feniksu. Koviniai herojai yra Planeswalker, ir labiau į magiją linkę herojai vadinasi Elemenatlist. Ši rūšis bene labiausiai skiriasi nuo kitų pilių, nes čia beveik visi kariniai vienetai turi savo magiškų ypatybių, taip pat turi atsparumą tam tikroms magijoms (arba imunitetus).

Žaidime taip pat yra ir neutralių būtybių, kurios nėra priskirtos nė prie vienos iš esamų rūšių ir gali būti įsigyjamos tik tam tikruose pastatuose randamuose tik žaidimo lauke.

Papildomos modifikacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Papildomos modifikacijos (arba angliškai mods) yra žaidimo fanų sugalvoti žaidimo papildymai, kurie padaro šį žaidimą dar įdomesniu. Vieni iš populiariausių papildymų yra:

Heroes of Might and Magic III: In the Wake of Gods

Heroes of Might and Magic III: Horn of The Abyss

HoMM 3 HD (tai tik papldymas, o ne žaidimas, kurį sukūrė Ubisoft)

Heroes of Might and Magic 3: HD Edition[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ubisoft žaidimų kompanija pastebėjo, jog dar daugelis žaidėjų žaidžia šį seną žaidimą. Po beveik 15 metų Ubisoft nusprendė atnaujinti šį žaidimą ir išleido Heroes of Might and Magic 3: HD Edition. Žaidimas buvo atnaujintas ir žaidėjai galėjo žaisti šį žaidimą savo plačiaekraniuose. Ši versija net buvo išleista iOS ir Android platformoms. Tačiau HD versija nesulaukė tiek daug dėmesio kaip praeitos versijos - HD versija neturėjo savo papildomų paketų, nes paketų pirminis programos kodas yra prarastas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]