Gustav Boese

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Gustavas Biozė (vok. Gustav Boese; 1878 m. kovo 19 d. Šverine prie Vartos (dab. Skviežina Lenkijos Liubušo vaivadijoje) – 1943 m. Berlyne) – vokiečių tapytojas, vadinamas „Klaipėdos krašto namų dailininku“.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mokėsi Berlyno dailiųjų amatų mokykloje, vėliau tame pačiame mieste dirbo laisvuoju menininku. Pirmojo pasaulinio karo metais buvo pašauktas į Vokietijos kariuomenę, Karaliaučiuje įgijo pirminį karinį apmokymą. Vėliau jo dalinys buvo dislokuotas Klaipėdoje, o 1916 m. perkeltas į Prancūziją, kur dalyvavo didžiuliame Verdeno mūšyje. Gustavas Biozė buvo sužeistas, po to demobilizuotas. 1919–1924 m. gyveno Klaipėdoje, Kuršių Nerijoje ir kitose vietose prie Kuršių marių. Priklausė Nidos dailininkų kolonijai. 1924 m. išvyko iš Lietuvos Respublikos priklausomybėn perėjusio Klaipėdos krašto, o 1939 m. vėl į jį sugrįžo. Antrojo pasaulinio karo metais su žmona pasitraukė į Berlyną, kur ir mirė.

Dailininkas buvo pamėgęs Klaipėdos kraštą, peizažai ir klaipėdiškių portretai sudaro jo kūrybinio palikimo didžiąją dalį. Paveikslai išblaškyti po privačias kolekcija, atsidūrusi sunkioje finansinėje padėtyje menininko našlė pokaryje dar nemažai jų iš šeimos rinkinio pardavė. 2011 m. Klaipėdos kraštiečių organizacija AdM savo archyvą perdavė ilgalaikei panaudai Klaipėdos apskrities viešajai I. Simonaitytės bibliotekai, jame yra ir Gustavo Biozės kūrinių.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]