Andhra Pradešas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
„Andhra“ nukreipia čia. Šis straipsnis apie dabartinę Indijos valstiją ir istorinį Andhros regioną. Apie senovinę Andhros valstybę, klestėjusią prieš mūsų erą, skaitykite straipsnyje Andhros karalystė.
Andhra Pradešas
ఆంధ్ర ప్రదేశ్
Valstybė Indijos vėliava Indija
Administracinis centras Haidarabadas
Rajonai 13
Oficialios kalbos telugų
Gyventojų (2020) 53 903 400[1]
Plotas 162 970 km²
Tankumas (2020) 331 žm./km²
Tinklalapis www.aponline.gov.in
Vikiteka Andhra PradešasVikiteka

Andhra Pradešas (telug. ఆంధ్ర ప్రదేశ్ , urd. آندھرا پردی) – viena iš keturių pietinių Indijos valstijų. Ribojasi su Orisa šiaurėje, Bengalų įlanka rytuose, Tamilnadu pietuose ir Telangana ir Karnataka vakaruose. Administracinis centras – Haidarabadas (į sudėtį neįeina).

2014 m. nuo Andhra Pradešo atskirta Telanganos valstija.

Istorinis Pietų Azijos subregionas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Andhra Pradešo valstija iš dalies atitinka istorinio – kultūrinio Pietų Azijos subregiono teritoriją. Šis regionas, gyvenamas telugu tautos, nuo seno vadinamas Andhra. Jis nuo labai senų laikų turėjo savo valstybingumą ir savarankišką istoriją, iš čia ne kartą kilo didingos dinastijos, valdžiusios ir kitus Pietų Azijos regionus.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Andhros istorija
Andhros karalystė
Maurjų imperija
Satavahanų dinastija
Ikšvakų dinastija
Brihapalajanai, Anandagotrikai, Salankajanai, Višnukundinai
Palavai, Čalukjai
Rytų Čalukjų dinastija
Čolos, Vakarų Čalukjai
Kakatijų dinastija
Dekano sultonatai, Vidžajanagara
Andhra Pradešas
Pagrindinis straipsnis – Andhros istorija.

Andhros valstybė nuo seno buvo minima senovės Indijos epuose Mahabharatoje, Ramajanoje. Jos geografinės ribos buvo Krišnos ir Godavario upės, tarp kurių ji buvo.

Po neilgo Maurjų dinastijos valdymo III a. pr. m. e., Andhra iškovojo nepriklausomybę, valdoma Satavahanų dinastijos. Jai valdant valstybė kontroliavo visas vidurio Indijos sritis, o pirmaisiais mūsų eros amžiais – ir Magadhos karalystę šiaurėje. Tai buvo didžiausias Andhros suklestėjimas.

Po Satavahanų dinastijos žlugimo II a. pabaigoje, valstybė visiškai subyrėjo į smulkias valstybėles. Andhroje ją pakeitė Ikškvakų dinastija, tačiau šalia jos egzistavo Brihatpalajanų, Anandagotrikų, Salankajanų, Višnukundinų dinastijos.

Tuo pat metu hegemoniją susiskaldžiusioje teorijoje buvo įgiję tamilų Palavų dinastijaTamilakamo bei kanadų Čalukjų dinastija ir Karnatakos.

624 m. buvo lemtingi Andhrai, kadangi ji vėl tapo nepriklausoma, valdant Rytų Čalukjoms. Tuo metu valstybėje telugu kalba tapo oficialia, pradėjo formuotis telugų raštas (paremtas kanadų raštu) bei savarankiškas telugų identitetas. Čalukjos valdė iki XII a. pabaigos, su ilgu pertrūkiu X–XI a., kuomet Andhroje buvo įsigalėję Raštrakutai ir Čola imperija.

XII–XIII a. buvo didžiausias Andhros suklestėjimas po satavahanų laikų, kuomet telugų Kakatija imperija valdė didžiules teritorijas.

Nuo XIV a. šalyje prasidėjo krizė, susijusi su musulmonų įsiveržimais ir Delio sultonato agresija. Vidurio Indijoje susiformavo dvi didelės valstybės, kurios valdė ir Andhros teritorijas. Tai buvo musulmoniškas Bahmani sultonatas ir kiti Dekano sultonatai šiaurėje ir hinduistinė Vidžajanagaros imperija pietuose. XVII a. musulmoniškosios dalys buvo prijungtos prie Mogholų imperijos.

Andhra susiskaldžiusi išliko ir Britų Indijos laikais. Tik iškovojus nepriklausomybę, naujoji valstija buvo sudaryta tautiniu principu, todėl dabar į ją įeina visos telugų gyvenamos sritys.

Religijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didžiausi miestai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kalnai netoli Višakapatnamo

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Indijos valstijos ir teritorijos Flag of India
Valstijos: Andhra PradešasArunačal PradešasAsamasBiharasČhatisgarhasGoaGudžaratasDžharkhandasHarjanaHimačal PradešasKarnatakaKeralaMadhja PradešasMaharaštraManipurasMeghalajaMizoramasNagalandasOrisaPandžabasRadžasthanasSikimasTamil NaduTelanganaTripuraUtarakhandasUtar PradešasVakarų Bengalija
Teritorijos: Andamanų ir Nikobarų salosČandigarhasDadra ir Nagar Havelis bei Damanas ir DiuValstybės sostinės teritorijaDžamu ir KašmyrasLadakasLakšadvipasPudučeris