Aldona Valiukėnaitė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Aldona Valiukėnaitė
Gimė 1934 m. spalio 23 d. (89 metai)
Kaunas, Lietuva
Tėvai Jonas Valiukėnas ir Stasė Siratavičiūtė (Valiukėnienė)
Veikla dainininkė
Organizacijos Kauno valstybinis muzikinis teatras
Pareigos solistė (msopranas)

Aldona Valiukėnaitė (1934 m. spalio 23 d. Kaune) – Lietuvos dainininkė (sopranas), Kauno valstybinio muzikinio teatro solistė.[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aldona Valiukėnaitė gimė Kaune Jono Valiukėno ir Stasės Siratanavičiūtės (Valiukėnienės) šeimoje. Jonas Valiukėnas buvo ryšininkas ir po karo buvo siunčiamas atstatymo darbams į Zarasus, Tauragę, Skaudvilę. Šeima vyko kartu, todėl Aldonaą Valiukėnaitei ir jos jaunėliui broliui teko mokytis keliose mokyklose. Dainuoti pradėjo dar mokykloje Skaudvilėje, kur pati išmokusi groti pianinu, iš klausos grodavo per radijų transliuojamas dainas. Mokykloje lankė šokių ir dainų ansamblį, su kuriuo koncertuodavo išvykose į Klaipėdos rajoną. Yra laimėjusi antrą vietą vaikų dainų konkurse. Buvo kviesta stoti į Klaipėdos Kazio Šimkaus muzikos mokyklą, bet ten nestojo.[2]

Šeimai vėl grįžus į Kauną, įstojo i Juozo Gruodžio aukštesniąją muzikos mokyklą, kur mokėsi pas tuo metu mokyklos direktoriaus pareigas einantį K Znamenską ir koncertmeisterį Juozą Katelę. 1959 m. baigė muzikos mokyklą ir 1959–1962 m. dirbo tuometinio Radijo ir televizijos komiteto vokaliniame ansamblyje, vadovaujamame Antano Gimžausko. 1963 m. atėjo dirbti į Kauno valstybinį muzikinį teatrą, kuriame dirbo soliste iki 1996 m.

Pirmieji vaidmenys Kauno Muzikiniame teatre - Valenciana Franco Leharo „Linksmojoje našlėje“ ir Liza Imrės Kalmano „Maricoje“.

Vaidmenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Per savo kūrybinės veiklos laikotarpį teatre sukūrė per septyniasdešimt vaidmenų. Tame tarpe Lisą, Marietę ir Stasi, Imrės Kalmano operetėse „Marica“, „Bajaderė“[3] ir „Silva“; Ciboletą, Pepi, Adelę ir Arseną Johano Štrauso operetėse „Venecijos naktis“, „Vienos kraujas“, „Šikšnosparnis“ ir „Čigonų baronas“; Doną Žuanitą ir Fiametą Franko Zupė „Dona Žuanita[4] ir „Bokačas“, Serpiną Džovanio Pergolezio „Tarnaitė ir ponia“, Barbariną Amadėjaus Mocarto „Figaro vedybose“, Teklę ir senelę Anuž Gijos Kančelio „Piršlės išdaigos“, Čigonę Franco Leharo „Linksmoji našlė“ ir kitus.

Koncertinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Be koncertų su Radijo ir televizijos komiteto vokaliniu ansambliu, Aldona Valiukėnaitė su kitais teatro solistais koncertavo Vokietijoje ir Rusijoje.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Lina Stankevičiūtė, „Valiukėnaitė Aldona“, Muzikos Enciklopedija, III Tomas, O-Ž, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Mokslo ir enciklopedijų leidimo institutas, 2007 m, 579 p.
  2. Asmeninis interviu, 2022-01-22, užrašė M Domeika, Kauno valstybinio muzikinio teatro archyvas, „Aldona Valiukėnaitė“
  3. Kauno muzikiniame teatre – Imrės Kalmano operetė „Bajaderė“, 2004.04.13, www.tv3.lt [1]
  4. „Dona Žuanita“, Franz von Suppé 3 veiksmų operetė, programa, Kauno valstybinis muzikinis teatras, 1970 m. spalio 4 d.; KMVT archyvas, Segtuvas „Spektakliai: „Dona Žuanita““