Šv. Patriko diena

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Šv. Patriko diena 2004 m. Korko mieste, Airijoje.

Švento Patriko diena (air. Lá ’le Pádraig or Lá Fhéile Pádraig) – kultūrinė ir religinė šventė, švenčiama kasmet kovo 17, Airijos globėjo Šv. Patriko mirties dieną (apie 385-461 m.e.m.).

Šv. Patriko diena krikščioniška švente paskelbta XVII a. pradžioje ir minima Katalikų bažnyčios, kai kurių protestantiškų bažnyčių (anglikonų, liuteronų ir Airijos bažnyčios)[1], taip pat Rusijos stačiatikių bažnyčios (minima kovo 30 d.)[2]. Ši diena simbolizuoja krikščionybės priėmimą Airijoje[3], taip pat yra Airijos kultūrinio paveldo šventė. Šv. Patriko dienos metu rengiami paradai ir festivaliai, šokami tradiciniai šokiai, dėvimi žali drabužiai ir dobilo lapo simboliai. Krikščionys tą dieną dalyvauja pamaldose. Šią dieną yra sušvelninmi pasninko reikalavimai, leidžiamas alkoholio vartojimas.

Šv. Patriko diena yra valstybinė šventė Airijoje[4], Šiaurės Airijoje[5], Montserato saloje ir Kanados provincijoje Niufauldlande ir Labradore. Šią dieną plačiai mini airių diaspora visame pasaulyje, ypač Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje, Australijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Argentinoje ir Naujojoje Zelandijoje.

Šv. Patrikas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasak legendos Šv. Patrikas naudojo trilapį dobilą paaiškinti šventąją trejybę savo pasekėjams.

Apie ankstyvąjį šv. Patriko gyvenimą išliko labai nedaug duomenų. Tiksli jo gimimo data ir vieta nėra žinoma, greičiausiai jis gimė romėnų Britanijoje, vietovėje, vadinamoje Bannaventa.

Apie šv. Patriką, Airijos šventąjį ir globėją, sukurta keletas pasakojimų. 16 metų vaikinas buvo pagrobtas plėšikų ir parduotas į vergiją Airijoje. Būdamas nelaisvėje jis atsivertė į kriščionybę.

Po šešerių metų Maewynas pagaliau ištrūko iš vergijos ir nuvyko į Gaulio miestą. Ten 12 metų studijavo vienuolyne. Studijų metu jaunuolis suprato, kad jo misija – visus pagonis paversti krikščionimis. Jis norėjo grįžti į Airiją ir ten įvykdyti savo užduotį. Tačiau jo vyresnieji nusprendė, kad į Airiją vyks Šventasis Paladijus (angl. Palladius). Tačiau pastarasis po poros metų buvo perkeltas į Škotiją ir tada Maewynas–Patrikas (jau persivadinęs krikščionišku vardu) pagaliau buvo paskirtas antruoju Airijos vyskupu. Jis gana sėkmingai krikštijo vietinius gyventojus. Tačiau tai nepatiko keltų žyniams. Jie kelis kartus Patriką buvo suėmę, tačiau jam vis pavykdavo ištrūkti. Patrikas keliavo po Airiją, steigdamas naujus krikščioniškus vienuolynus, mokyklas ir bažnyčias. Taip jis pamažu keitė savo šalį.

Patriko misija truko 30 metų, kol galiausiai jis apsistojo Dauno grafystėje. Šv. Patrikas mirė 461 m. kovo 17 d. Nuo tada ši diena švenčiama jo garbei.[6]

Šventės tradicijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šv. Patriko diena švenčiama visame pasaulyje, ten, kur yra išeivių iš Airijos. Taip pat daugėja ir kitų tautų, švenčiančių šią krikščionių globėjo dieną: Argentina, Australija, Naujoji Zelandija. Šventės metu vyrauja airiški atributai, rengiamasi tik žalios spalvos rūbais. Tą dieną įprasta valgyti airišką tradicinį maistą, gerti Gineso alų ar airišką viskį. JAV ir Kanadoje rengiami paradai.

Vienas iš svarbiausių šventės ir pačios Airijos simbolių – trilapis dobilas (air. shamrock). Manoma, kad šis simbolis atsirado tada, kai šv. Patrikas panaudojo trilapį dobilą šv. Trejybei paaiškinti: Dievas Tėvas, Dievas Sūnus ir Šventoji Dvasia yra atskiri to paties vieneto elementai, kaip ir trys atskiri, tačiau kotelio sujungti, dobilo lapeliai. Šv. Patriko pasekėjai ėmė tradiciškai įsisegti trilapį dobiliuką šventės metu.

Kitas šv. Patriko šventės simbolis – leprikanai (air. Leprechauns). Tai mistiniai atsiskyrėliai, kurie vengia kontakto tiek su mirtingaisiais, tiek su nemirtingomis būtybėmis – elfais. Jie uoliai siuva… batus. Taip pat jie yra paslėptų brangenybių savininkai. Leprikanas visada gali būti užtinkamas su batu vienoje rankoje ir plaktuku kitoje. Lobių ieškotojai gali priversti leprikaną išduoti paslaptį, kur paslėptos brangenybės. Tačiau jei tik žmogus nusisuka į šalį – leprikanas iškart išnyksta. Todėl, norint surasti lobį, reikia nenuleisti nuo atsiskyrėlio akių. Dauguma leprikanų negražūs – maži, stori, raukšlėtais veidais senukai, tačiau, nepaisant kūno sudėjimo, labai grakščiai judantys.

Čikagos upė Čikagoje, Ilinojaus valstijoje, nudažyta žaliai per Švento Patriko dieną.

Paradai JAV[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jungtinėse Amerikos Valstijose rengiami paradai. Ilgiausiai trunkantys yra šie:

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. "St Patrick's Day celebrations". Church of Ireland Notes from The Irish Times. Official Church of Ireland website. Ireland.anglican.org (2011-03-12). Tikrinta 2013-03-17.
  2. Патрик наш. РПЦ решила отмечать в России День святого Патрика
  3. Kevin Meethan, Alison Anderson, Steven Miles. Tourism, Consumption & Representation. CAB International.
  4. Public holidays in Ireland. Citizens Information Board. Tikrinta 2010-11-13.
  5. Bank holidays. NI Direct. Tikrinta 2010-11-13. Suarchyvuota originalo kopija 2010-11-22.
  6. Švento Patriko šventė. Anglija.com.