Šaltasis ginklas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bronzos amžiaus ginklai.

Šaltieji ginklai – asmeniniai ginklai, kurių veikimas pagrįstas žmogaus fizinės jėgos panaudojimu ir nesusijęs su sprogstamųjų medžiagų (pvz., parako), suspaustų dujų (pvz., pneumatiniai ginklai), elektros (pvz., tazeriai), cheminių ir biologinių medžiagų bei spindulių (pvz., lazeriai) panaudojimu.

Šaltieji ginklai skirstomi į:

Šaltiesiems ginklams nėra priskiriami apgulties ginklai (katapultos, balistos, trebušetai, taranai).

Šaltieji ginklai šiais laikais[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiais laikais šaltieji ginklai naudojami ribotai (nekalbama apie šiais laikais išlikusias primityvias tauteles):

  • karyboje – durklai ir kovos peiliai, įvairūs durtuvai.
  • kaip uniforminės ar nacionalinės aprangos dalis. Kariškių paradinės uniformos dalis kartais dar būna kardai ir kitokie kalavijai, durklai. Durklai būna kai kurių nekarinių organizacijų uniforminės aprangos, o nacionalinės durklų formos – kai kurių tautų nacionalinės aprangos dalis.
  • medžioklėje – medžiokliniai peiliai, arbaletai (kai atgimęs retro stiliaus medžioklės būdas[1] [2]), žeberklai,
  • savigynai – peiliai, kastetai, kartais blokštai ir nunčiakai,
  • viešosios tvarkos priežiūrai – policijos lazdos ir tonfos[3],
  • sporte – sportinės ietys, sportinės špagos, rapyros, sportiniai kardai ir pan.
  • istorinėms rekonstrukcijoms ir lauko vaidmenų žaidimams – čia naudojami atšipinti turnyrinio tipo ginklai ar specialios konstrukcijos nežeidžiantys variantai (lauko vaidmenų žaidimams).

Neretai nusikaltimai padaromi naudojant daiktus, kurie nėra tikri šaltieji ginklai, bet jais pasinaudojama kaip šaltaisiais ginklais. Pvz., tai gali būti virtuvinis peilis, beisbolo ar biliardo lazda, armatūros strypas, yla ir pan. Kartais tokie daiktai padaromi šaltais ginklais – pvz., armatūros gabalo galas nusmailinamas į smaigalį, o kitas galas apvyniojamas izoliacine plėvele (padaroma rankena); beisbolo lazdos storgalys prikalamas vinių (padaromas improvizuotas vėzdas); už kakliuko paimtas butelis nudaužiamas ir paverčiamas vadinamąją „rožele“ – pjaunamuoju improvizuotu ginklu.

Kai kuriose šalyse gatvių gaujų ir panašių įstatymų nepaisančių grupių nariai nešioja (nors tai neteisėta) kovinius peilius, kastetus ar panašius lengvai nešiojamus ir slepiamus ginklus, kurie yra savotiškas priklausomybės grupei požymis ir kurie, pasitaikius progai, panaudojami muštynėse ar nužudymui.

Kolekcionavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasaulyje yra nemažai šaltuosius ginklus kolekcionuojančių žmonių. Vieni renka originalius šaltuosius ginklus, kiti – šių laikų kopijas. Yra nemažai ginklakalių ir kompanijų, kurie gamina naujus kalavijus, kovos kirvius, durklus ir kitus šaltuosius ginklus ir jais prekiauja, dažnai per internetą (pvz., [4])

Egzistuoja ir tokia naujųjų šaltųjų ginklų kategorija, kaip fentezi ginklai. Fentezi ginklai būna dviejų rūšių:

Šaltieji ginklai naujadarai būna dvejopi:

  • visaverčiai ginklai, pagaminti iš ginklinio plieno, kuriais iš tiesų galima kautis (jie gali būti pardavinėjami negaląsti). Dalis jų realioms kirstynėms gali netikti dėl apdailos įmantrumo, bet tai būdavo būdinga ir daliai senovinių paradinių ginklų.
  • maketai, pagaminti iš prieinamiausio metalo, skirti pakabinti ant sienos.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]