Tonfa

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pora tonfų
Bavarijos (Vokietija) policijos naudojama tonfa
Kaip laikomos tonfos

Tonfa (angl. tonfa, tong fa ar tuifa) – tradicinis medinis Okinavos ginklas, žinomas visame pasaulyje. Šiais laikais naudojamos ir plastikinės ar metalinės tonfos. Naudojamas kai kurių šalių policijų kaip policininko lazda.

Kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dėl šio ginklo kilmės yra diskutuojama, tačiau ekspertai mano, kad jis atsirado Kinijoje arba Indonezijoje. Jis naudojamas ir Pietryčių Azijos, ir Kinijos kovos menuose ir, ko gero, į Okinavą buvo atgabentas per šių kovos menų įtaką. Kinijoje manoma, kad ginklas išsivystė iš ramentų, tačiau Okinavos tautosakoje teigiama, kad Shō Shin valdymo laikotarpiu ginkluotė ir kovos menų taikymas buvo suvaržyti, norint stabilizuoti padėtį šalies viduje po pilietinio karo. Sakoma, kad šie draudimai paskatino kai kurių ūkio padargų vystymasi į savigynos ginklus. Šiuo atveju, pasakojama, kad tonfa atsirado iš medinės girnos rankenos.
Policininko lazda taip pat yra sukurta remiantis tonfos pagrindu, tačiau kovos stilius yra kitoks.

Sandara[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tonfą sudaro dvi dalys – rankena su bumbulu ir rankenai statmenas strypas (paprastai 51-60 cm ilgio), kartais – lentelės formos. Klasikiniame ėmyje už rankenos strypas būna išilgai dilbio. Ties alkūne jis išsikiša apie 3 cm. Rankena cilindriška, gali būti griovelėta, kad būtų tvirčiau suimama.

Naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tonfa gali būti naudojama puolimui ir gynybai gana įvairiai:

  • Gynyba. Tonfa imama už rankenos, kad strypas eitų išilgai dilbio ir plaštakos. Tada strypu, saugančiu dilbį, galima blokuoti ir nukreipti priešo smūgius. Rankenos bumbulas pridengia nykštį. Laikant už galo strypu irgi galima blokuoti smūgius, o rankena kaip kabliu užkabinti priešo ginklą.
  • Ataka. Tonfa smogti galima įvairiai.
    • Galimi baksniai laikant už rankenos strypo galu, išsikišusiu priekin, arba rankenos bumbulu.
    • Tonfą galima laikyti už strypo galo ir smogti kitu strypo galu arba rankenos bumbulu.
    • Viena ranka laikant rankeną, kita – strypo galą tonfa galima sukaustyti ar užlaužti priešininką.

Kadangi egzistuoja kelio tonfos ėmio (laikymo) būdai, mokantis kautis tonfa tenka išmokti kirstynėse greitu tempu keisti vieną ėmį kitu.

Egzistuoja tradicinė kovimosi dviem tonfomis technika.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]